юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Червена табела за Гайсер след силно представяне в португалската кал

7897979

Пилотът на Honda Тим Гайсер от Team HRC пое лидерството в Световния шампионат MXGP 2024, след като стана първи и 10-и при коварни и кални условия на трасето Агуеда  в Португалия. Той си тръгна с прилична преднина от четиринадесет пред най-близкия си конкурент.

След победата си в квалификационното състезание, Гайсер  извлече максимума от първия манш и постигна забележителен ефект. Той направи първия си холшот за сезона на изключително калната португалска писта. С дъжда, който валеше силно по време на мотото, Тим Гайсер се бореше здраво за всеки  извоюван сантиметър напредък.

Пилотът на Honda балансираше атаката и защитата, като едновременно с това трябваше да се бори и с калта. В крайна сметка Гайсер успя да измъкне комфортна победа, тъй като пистата взе редица жертви, а и сборът от точки беше сумиран след първото мото.

Още веднъж, той направи страхотен старт във втория манш. Но когато наближи линията за холшот, пилотът се плъзна в хлъзгавата кал и на косъм избегна удар с останалата част от състезателите в колоната зад него. Гайсер се качи отново на последно място и след това се зае да се опитва да си пробие път напред при все още коварни условия.

До края на първата пълна обиколка той се изкачи до 13-то място, но рисковият фактор винаги е висок, когато се правят проходи в дълбоката кал и за съжаление едно отклонение извън пистата му коства няколко места в третата обиколка.

Гайсер обаче не беше възпрян, постепенно напредваше, за да стигне чак до 10-то място, докато пресече карирания флаг. Това му даде 36 точки от двата манша, напълно достатъчни за третото място на стълбичката. Той  продължи рекорда си от 100% подиуми  и измести досегашния лидер, като поведе с 14 точки в изключително конкурентната битка за титлата в MXGP.

#243 обаче няма дълго да се възстановява от изпитанията на това изтощително събитие. Следва нов кръг на пистата Луго в Испания този уикенд, на 11-12 май.

motorcycles.honda.bg