юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

NASCAR обяви процедурите за COVID-19 за сезон 2021

7897979

Sep 27, 2020; Las Vegas, Nevada, USA; NASCAR Cup Series driver Kevin Harvick (4) and driver Kyle Busch (18) lead the field for the start of the South Point 400 at Las Vegas Motor Speedway. Mandatory Credit: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Сезонът на NASCAR за 2021 г. ще започне с много от същите протоколи за COVID-19 на място, както миналата година. Никой не дава гаранция, кога те ще се променят. Освен някои малки модификации, служителите на NASCAR потвърдиха вчера, по време на представянето на сезон 2021, че много от същите антивирусни протоколи за COVID-19  остават в сила от 2020 г.

Голяма част от това, което ще определи способността на NASCAR да се справя с феновете в събота и неделя, ще се окаже в ръцете на местните общности, където се провеждат състезанията. Едно състезание на Auto Club Speedway в Калифорния вече бе отменено, поради продължаващата пандемия и е заменено от състезателен уикенд на пистата Daytona Road.

„Продължаваме да се опитваме да поставим възможно най-много мерки за сигурност според инструкциите и протоколите“, каза Джон Бобо, вицепрезидент на NASCAR по състезанията. „Към края на миналата година започнахме да правим много бързи антигенни тестове за хора, които влизат в пистата. И това ще продължи. Продължаваме да настояваме с пилотите, че се нуждаем от бързо отчитане на резултатите от COVID-19, за да можем да се договорим и да ги проследяване на пистата. Ще продължим да правим нещата, за които знаем, че ще работят.”

Строги протоколи и процедури за безопасност, като задължителни маски и проверки за температура преди влизане на пистата, бяха приложени миналия май. Тогава спортът се рестартира след почти двумесечна пауза.

Правилата се разпростират до броя на персонала на екипите, на които е позволено да бъдат на пистата. Те трябва да знаят къде могат да работят и как си вършат работата в работилниците на екипите. Има различни последици за тези, които не ги следват.

Сред промените през този сезон са, че един собственик на отбор ще бъде допуснат до пистата, или в моторхоума. Ще има по един PR и по един отговорник за един автомобил на пистата.

Както беше ситуацията през миналата година, ако пилотът даде положителни резултати при тестове за коронавирус, той не може да се върне към състезанията, докато не получи два отрицателни резултата в интервал от минимум 24 часа и не бъде прегледан от личен лекар.

Поне четирима пилоти са имали положителни тестове за COVID-19 през сезон 2020. Това са седемкратният шампион Джими Джонсън, колегите му Остин Дилън и Брендън Гоган, както и пилотът от серията Truck Спенсър Дейвис. В резултат на това Джонсън, Дилън и Дейвис пропуснаха няколки състезания.

Първият старт от NASCAR е на 14 февруари с надпреварата Дайтона 500. Бобо заяви, че NASCAR ще продължи да набляга на правилното използване на средства за социално дистанциране и лична защита като най-добрия начин за предотвратяване на разпространението на вируса на пистата.