Opel с амбиции в рали “Барум” с Corsa

Стефан Илиев

Рали “Барум”, което ще бъде този уикенд – 27-29 август е акцент за Opel Motorsport в сезон 2021 в два аспекта. От една страна това е първото в света рали за електрически автомобили на един производител – ADAC Opel e-Rally Cup, което ще се представи на международната сцена в рамките на кръга на шампионата ERC в Чехия. От друга страна новият Opel Corsa Rally4, който вече жъне победи и места на подиума на национално ниво, ще направи първата си международна изява на асфалт около индустриалния град Злин в Чехия.

Заводският пилот на Opel Мариян Грибел (32 г.), европейски Junior шампион за 2016 и 2017 г., ще пилотира новия Opel Corsa Rally4 с мощност от 208 к.с. Навигатор на клиентския спортен автомобил от Рюселсхайм е Тобиас Браун (26 г.), който е един от най-добрите в тази област.

Участниците в ADAC Opel e-Rally Cup определено ще трябва да наблюдават много внимателно Грибел и Браун с тяхната Corsa Rally4 – защото през 2022 г., един от тях ще има възможността да се включи в екипа ADAC Opel Rally Junior Team точно с този автомобил и по този начин да продължи да се развива като пилот.

Рали “Барум” ще предложи и едно много специално предизвикателство за участниците с електромобили . Бързите асфалтови трасета изискват максималното от младите екипи в техните спортни електрически автомобили. Пълната дистанция от 522,72 километра – включително 12 изключително тежки специални етапи с дължина от общо 147,33 км са в очакване на състезателите на Opel Corsa-e Rally за това тридневното събитие.  

От спортна гледна точка изходната позиция е ясна: лидер в ADAC Opel e-Rally Cup е Лоран Пелие. 26-годишният французин има преднина след два кръга с максимален резултат от 80 т. Най-близкият му съперник е Лука Валдхер с Corsa-e Rally от Opel Austria. Най-добре представящите се германски пилоти, Макс Райтер и Александър Катенбах ги следват плътно по петите.

Участниците в ADAC Opel e-Rally Cup ще се срещнат и с друго специално предизвикателство по време на ралито в Злин. Пилотът Йохан Росел оповести, че ще бъде гост участник в Cup надпреварата за електрически автомобили. 26-годишният французин се счита за един от най-големите таланти на своята страна. След третата победа в сезона със Citroën C3 Rally2 в рали “Ипър”, кръг от WRC в Белгия, Росел води класацията във WRC3. На  рали Барум, победителят във френския рали шампионат за 2019 г. и неговият навигатор Алекс Кориа ще пилотират Corsa-e Rally представена от Opel Motorsport и конструирана от партньора на Opel TotalEnergies.

„Очаквам с нетърпение моя първи старт в електрически рали автомобил,” отбелязва звездата на WRC. „Със сигурност ще трябва да се адаптирам в Corsa-e Rally, но Алекс и аз сме щастливи да добием опит в тази насока. Ще направим всичко за да сме конкурентни когато стартираме като гости в ADAC Opel e-Rally Cup. Нямам колебания че ще се забавляваме истински, и бих искал да благодаря на Opel Motorsport и TotalEnergies за възможността да изживея подобна надпревара с Corsa-e Rally.”СЛЕДВАЩА

21 са подадени заявки за автокроса в Девня

  Община Девня е домакин на V-ти кръг от Националния шампионат по автокрос на 28-29 август. Общо 21 екипажа ще […]