юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Opel Experimental разкрива визията за бъдещето на бранда

Opel разкрива плановете за бъдещето на марката със своята зашеметяваща нова експериментална концепция. С ултрамодерен екстериорен дизайн, Opel Experimental дава ясна визия накъде ще се насочи бранда Opel през следващите години. Акцентите включват авангардни функции за аеро-ефективност, просторен, осветен интериор с олекотени седалки и хед-ъп дисплей от следващо поколение. Електрическият кросоувър ще направи своята световна премиера на тазгодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен, което ще се проведе от 5 до 10 септември 2023 г., и където със сигурност ще направи впечателние на присъстващите гости представяйки новата визия на Opel за устойчива индивидуална мобилност.

„Opel Experimental показва концепцията ни за предстоящите модели и технологии, за бъдещия дизайн, дори за една нова ера и бъдещето на марката. Този зашеметяващ концептуален автомобил представлява пътеводна светлина и демонстрира отново пионерския дух на Opel,” заяви главният изпълнителен директор на Opel Флориан Хютл.

„Новият Opel Experimental дава по-екстремна интерпретация на нашата дръзка и изчистена от излишни детайли дизайнерска философия. Оформя нашата визия за бъдещето. Много от елементите на неговия дизайн и замисълът зад неговото реализиране, ще бъдат видими и имплементирани в бъдещите модели на бранда. Екстериорният дизайн осигурява оптимизирано аеродинамично представяне в комбинация със зашеметяващ силует, докато интериорът предлага завладяващо и емоционално потребителско изживяване,” добавя Марк Адамс, вицепрезидент по дизайна на автомобилите Opel.

Едни от най-привличащите вниманието детайли в елегантния силует на Opel Experimental е липсата на хром елементи. На тяхно място са добавени външно осветление и смели контрастиращи графики, които придават индивидуалност и изтънченост към впечатляващите пропорции. Като цяло, ефективният електрически кросоувър е базиран на най-съвременната платформа Stellantis BEV и е оборудван с електрическо задвижване на четирите колела. Уникалният профил на автомобила има дързък и изчистен дизайн с повърхност без излишни детайли, за да акцентира върху зашеметяващото му присъствие. Но не е само това. Традиционните странични огледала са заместени с напълно интегрирани 180-градусови камери на С-колоните. Уверената стойка на модела се подчертава от изострените и удебелени калници.

Отпред, новата светеща емблема Opel Blitz седи гордо в центъра на геометрията на автомобила Opel Compass, водещ елемент от философията на дизайна на Opel. Той се акцентира от удълженото осветление на крилата по хоризонталната ос, докато осветената централна гънка добавя допълнителен акцент. Тази геометрия се повтаря в задната част с отличителната характерна спирачна светлина на компаса, създадена от технология за осветяване на ръба и усъвършенствана прозрачност на стъклото. Това се комбинира с удебелен надпис Opel – вместо логото Blitz отзад – за да оформи централния елемент. В предната част на компаса се намира следващото поколение 4D Opel Vizor. Допълнително са интегрирани усъвършенствани технологии за наблюдение, включително сензори, радар и системи за камери.

Интелигентни аеродинамични решения и детоксикация на пространството

Елегантният и красив силует на Opel Experimental се основава на много ефективен дизайн, съчетан с интелигентни и оптимизирани аеродинамични решения. Въздушните клапи отпред и отзад повишават аеродинамичната ефективност, както и задният дифузор, който се удължава или прибира в зависимост от преобладаващата ситуация на шофиране. Автомобилните гуми разработени в сътрудничество с Goodyear, са направени от рециклиран каучук и са поставени върху 3-зонови колела Ronal с активна функция за още по-голямо повишаване на аеродинамичната ефективност.

Докато външните размери определят позиционирането на Opel Experimental в компактния C-сегмент, интериорът може да се похвали с простор и място в D-сегмента. Това е възможно чрез освобождаване на пространство (детоксикация) вътре в купето на Opel Experimental. Воланът се сгъва лесно, когато не е необходим. Това става възможно благодарение на системата steer-by-wire, която допълнително намалява теглото чрез елиминиране на механичните компоненти на кормилното управление. Освен това леките, адаптивни седалки са изработени от тънка, но издръжлива структура с 3D мрежести тъкани. Те гарантират изключителния комфорт на седене, с който потребителите са свикнали и очакват от автомобилите на Opel, като същевременно допринасят допълнително за освобождаването на допълнително пространството вътре в концептуалния автомобил.

Пълна дигитална детоксикация

Подходът на марката за дигитална детоксикация продължава с Pure Experience, т.е. изчистено изживяване. Шофьорите могат да персонализират информацията според нуждите си на тънкия кок пит Tech Bridge, който е нова интерпретация на познатия от настоящите модели Pure Panel. Вместо конвенционалните екрани, информацията или инфотеймънта се представят с помощта на разширена прожекционна технология, поддържана от изкуствен интелект и естествен гласов контрол.

Прозрачната подложка Pure Pad се намира пред предния подлакътник. Може да се конфигурира според личните предпочитания на водача, като по този начин позволява незабавен достъп до най-често използваните контроли и менюта.

Opel Experimental въплъщава всички основи на марката Opel – Detox, Modern German, Greenovation, т.е. изчистен дизайн от всякакви допълнителни и ненужни елементи, модерен изглед и технологии, и грижа за околната среда. Новият модел представя подхода на марката към устойчива мобилност. Електрохромните тъкани на седалките потапят пътниците в приятна атмосфера, която създава перфектна среда за комфортно пътуване. В допълнение, реактивните тъкани могат да подобрят и функционалните характеристики. Например при навлизане на превозно средство в мъртва зона, се появява предупредителен сигнал в съответната част от страната на вратата, както и на head-up дисплея, осигурявайки допълнителна безопасност за пътниците и другите участници в движението.

Opel Experimental продължава дългата и успешна традиция на концептуални автомобили произведени в Рюселсхайм, традиция, започнала през 1965 г., когато Opel става първата европейска марка представила дизайнерския модел – легендарния Experimental GT.