май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Peugeot представи пилотския състав за завръщанто на марката в състезанията по издръжливост

Плановете на Peugeot за завръщане в състезанията по издръжливост добиват все по-ясни очертания. След представиха изображения на своя бъдещ прототип на хиперавтомобил и разкриха характеристиките на силовия агрегат LMH, Peugeot Sport са щастливи да обявят имената на седемте пилоти, които ще защитават цветовете на марката в Световния шампионат по издръжливост на FIA (FIA WEC) и в състезанието 24-те часа на Льо Ман.

Състезанията по издръжливост са прословути като безкомпромисна форма на моторен спорт, в който човешкият фактор и непоклатимият отборен дух са жизненоважни не само за спечелване на победа, но и за достигане до финала в надпреварата. 

През цялата 2021 г. шестимата номинирани пилоти и резервният/тестовият пилот ще допринасят активно за разработката на новия хиперавтомобил и ще работят с екипа на Peugeot Sport в процеса на оформяне на програмата. 

Седемте избрани пилоти: 

Лоик ДЮВАЛ Франция (38 г.) – Световен шампион във FIA WEC и победител в Льо Ман / шампион във Формула Нипон и Формула Кампус 

“През 2008 г., когато участвах за първи в Льо Ман, станах страстен фен на това състезание и на състезанията по издръжливост. Имах късмета да пилотирам автомобил Peugeot в състезанието на Льо Ман през 2010 и 2011 г. Когато чух новината, че Peugeot се завръщат, знаех, че това е нещо, което искам да правя и в което да участвам. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? Те са всичко за мен. Винаги съм бил голям фен на отборните спортове. В състезанията с едноместни автомобили никога нямаш това усещане за споделяне със своя съотборник. Състезанията по издръжливост отговарят на всичко, което искам от един моторен спорт: атмосферата, емоцията, отборния дух. Льо Ман е сериозно състезание, емблематично и трудно.”

Кой момент от историята на Peugeot в моторните спортове се е запечатал най-силно в съзнанието Ви? 

“Спомням си, когато участвах в Льо Ман с 908 през 2010 г. Два часа преди края на състезанието имахме техническа неизправност, когато бяхме близко до позиция на подиума. Това наистина разби сърцето ми и беше трудно за преглъщане. От друга страна, именно тук започна всичко за мен. Заедно имаме недовършена работа на Льо Ман и сега е точният момент да спечелим състезанието заедно!”

Кевин МАГНУСЕН Дания (28 г.) – 118 старта във Формула 1 / шампион във Формула Ford Дания и Формула Renault 3.5 

“Не мисля, че е трудно да бъдеш мотивиран, Peugeot имат добра история в Льо Ман. Амбицията ми е да бъда успешен и да спечеля състезанието. Да се присъединя към Peugeot не беше трудно решение, предвид техния успех в миналото не само в Льо Ман, но и в моторните спортове като цяло. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? Баща ми се състезаваше в Льо Ман над 20 години. Винаги следях състезанието и доста пъти бях на мястото на събитието. Мечтата ми бе да се състезавам в него някой ден. Не бих могъл да си представя по-добър начин да го направя от този с Peugeot.”

Кой момент от историята на Peugeot в моторните спортове се е запечатал най-силно в съзнанието Ви? 

“Трудно е да избера от победите на Peugeot на Льо Ман. Мисля, че всяка една от тях представя успеха на Peugeot и възможностите на отбора. Надявам се да добавя още една към този списък с победи.”

Жан-Ерик ВЕРН Франция (30 г.) – 58 старта във Формула 1 / двукратен шампион във Формула Е / шампион в британската Формула 3 и Формула Кампус 

“Историята на Peugeot и техните победи на Льо Ман, а от състезателна гледна точка – амбицията на Peugeot. Членовете на отбора ще се подкрепят един друг и съм сигурен, че автомобилът ще е много добър, което е най-важното, когато се състезаваш на Льо Ман. Мисля, че това ще се случи заедно с Peugeot. Mисля, че ще бъде страхотно за историята да се състезавам за Peugeot – френски автомобилен производител, и аз като френски пилот. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? 24-те часа на Льо Ман е нещото, което винаги съм знаел, че искам да правя. Първия път, когато пилотирах едноместен автомобил, бе във Формула Кампус на Льо Ман. Спомням си, когато седях на голямата трибуна и се чувствах толкова малък. Едва доста по-късно отидох да видя първото си състезание там, бях в Академията Filière. Спомням си, че бях изключително впечатлен и си казах: „Искам да спечеля това състезание някой ден.“ 

Пол ди РЕСТА Шотландия (34 г.) – 59 старта във Формула 1 / победител в Льо Ман (LMP2) / шампион в европейските серии на Формула 3 и DTM 

“Определено историята, която Peugeot са изградили от последните им участия в състезанията по издръжливост и на Льо Ман, както и техният професионализъм. Изключително съм развълнуван да участвам и да се присъединя към отбора на толкова ранен етап. Запалих се по състезанията по издръжливост през последните три години, когато стартирах в LMP2. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? Работа в екип! Те наистина карат хората да дадат максимума от себе си. Мисля, че когато гледате състезанието, очевидно виждате 24-те часа, но това, което не оценявате, е огромната подготвителна работа за него. Всеки се подготвя за това предизвикателство с месеци, дори с години. Мисля, че за пилотите е по-лесно.”

Кой момент от историята на Peugeot в моторните спортове се е запечатал най-силно в съзнанието Ви? Когато гледах последната кампания на Peugeot на Льо Ман. 

“Това беше в началото на кариерата ми с едноместни автомобили. Освен това съм много добър приятел с Алекс Вурц, който беше част от техния екип тогава. Той ми каза какъв страхотен отбор са, а автомобилите бяха емблематични.”

Микел ЙЕНСЕН Дания (26 г.) – Шампион в ADAC Formel Masters и ELMS (LMP3) 

“Планът за хиперавтомобила е много интересен и вълнуващ. В него участват няколко производители. Peugeot имат велика история и вече са печелили състезанието Льо Ман. Изключително щастлив съм да съм част от тази програма и нямам търпение да стартира. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? Мисля, че това е върхът в моторните спортове. 24-те часа на Льо Ман е събитието с главна буква. Това е нещо, което всеки иска да прибави в списъка си с награди. Не е тайна, че Том Кристенсен направи състезанието изключително популярно в Дания. Това е единственото състезание, наред с Формула 1, което се излъчва по безплатен канал освен новините! “

Кой момент от историята на Peugeot в моторните спортове се е запечатал най-силно в съзнанието Ви? 

“Аз съм едва на 26 години. Но помня победата на 908 на Льо Ман.”

Густаво МЕНЕЗЕС САЩ (26 г.) – Световен шампион във FIA WEC (LMP2) и победител в Льо Ман (LMP2) 

“Винаги съм се възхищавал на упоритостта на Peugeot да се борят за повсеместна победа. Честно казано, започнах да гледам състезанията по издръжливост в кулминацията на надпреварата между Peugeot и Audi. Затова веднага, когато чух, че завръщането им е реалност, знаех, че трябва да намеря начин да се свържа с Peugeot и да начертаем целите си за обща победа. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? Те олицетворяват принципа, който следвам в живота – постоянство. Льо Ман е повече от състезание, повече от издръжливост – това е постоянство, никога да не се отказваш, един отбор, който става семейство. И след седмици тежка работа, ако всичко върви перфектно и всеки остане мотивиран, тогава може би ще се прибереш у дома с победа! 

Кой момент от историята на Peugeot в моторните спортове се е запечатал най-силно в съзнанието Ви? 

“Победата през 2009 г. категорично бе първият път, когато наистина гледах Льо Ман и битките бяха исторически.”

Джеймс РОСИТЕР Англия (37 г.) – Резервен и тестови пилот; опит в едноместните автомобилни състезания (Super Formula и т.н.) и в състезанията по издръжливост (Super GT, LMP1 , LMP2 и т.н.) / тестови и резервен пилот във Формула 1.

“Льо Ман е мечтата на всеки пилот, но шансът да работиш с такава велика марка и производител идва веднъж в живота. Наистина очаквам с нетърпение да вложа целия си опит в този проект да се борим за победа на Льо Ман. Какво са за Вас състезанията по издръжливост и 24-те часа на Льо Ман? 24-те часа на Льо Ман е върховото изпитание за човека и машината. Степента на отдаденост, която се изисква от целия екип в битката за победа, е несравнима. Това е най-голямото предизвикателство в нашия спорт. “

Кой момент от историята на Peugeot в моторните спортове се е запечатал най-силно в съзнанието Ви? 

“Climb Dance… Ако не знаете какво е това, потърсете в YouTube и ще ми благодарите 5 минути по-късно!”