декември 7, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Pro Motocross: Джет Лоурънс с Honda спечели титлата два кръга преди края с нова победа в Унадила

Брат му и негов съотборник Хънтър Лоурънс спечели в клас 250, за да завърши поредното незабравимо състезание за семейството и отбора

Поредният кръг от шампионата Pro Motocross бе на емблематичното трасе MX Унадила в Централен Ню Йорк. Шампионска атмосфера витаеше във въздуха на Honda Unadilla National. Австралийската изгряваща звезда Джет Лоурънс дойде с шанса да грабне титлата в клас 450 в първото си лято във висшия клас. И Лоурънс го направи, като удължи перфектния си сезон за деветото си поредно представяне 1-1 ( победа и в двата манша), за да спечели шампионата и Купата Едисън Дай два кръга преди края.

В клас 250, по-големият брат Лоурънс, Хънтър, направи шесто попадение за семейството и отбора на Honda HRC. Така увеличи преднината си в точките за шампионата и го приближи една стъпка по-близо до първата титла.

450 клас

Докосвайки титлата в клас 450, Джет Лорънс започна първия манш с холшот. Той изпревари естонския пилот Хари Кулас с Yamaha, който правеше своя дебют в професионалния мотокрос. Зад тях Гарет Марчбанкс с Yamaha бе 3-и, а Чейз Секстън от Team Honda HRC бе 4-и.

И Марчбанкс, и Секстън успяха да си проправят път около Кулас в началото на първата обиколка. Чистата писта позволи на Лорънс да вземе предимство пред Секстън, който направи изпревари Марчбанкс, за да поеме контрола над второто място. Двамата показаха тоталното надмощие на Honda до финала.

Секстън направи опит да обирка сметките на Лорънс, но не успя. Дуото на HRC имаше сходни времена за обиколка, което стабилизира преднината. С мераците си да изпревари Лорънс, Секстън направи последен опит за атака, загуби сцепление и падна. Дилън Ферандис стана втори, а Секстън – отново трети.

Така Лоурънс спечели своята 17-та победа в манш с 1,6 секунди пред Ферандис, който се радваше на може би най-доброто си каране за сезона – втори. Секстън го последва с голяма разлика на трето място. Адам Сиансиарула от Monster Energy Kawasaki стана 4-и пред Аарон Плесинджър от Red Bull KTM – пети.

Сценарият за втория манш бе същият. Холшот за Лорънс, пред Секстън и Сиансиаруло. Лорънс зададе темпото отпред, а Секстън да се настани на второ място, на което и завърши.

Секстън пак направи опит за атака, но Лорънс беше недостижим с преднината от почти осем секунди. Накрая той победи Секстън с 9,2 сек. това бе победа №18 в манш за този сезон, която му донесе и титлата. Трети стана Дилън Ферандис. Чейс Секстън помогна на Honda да завърши с още едно първо и второ място в четвърто поредно състезание.

17-ата и 18-ата победа на Лорънс в манш за сезона и деветата поредна обща го приближават една стъпка по-близо до потенциално перфектен сезон. До края остават два кръга и четири мото.

Неговата поредица от 18 победи сега е на второ място след Рики Кармайкъл и Джеймс Стюарт, единствените двама състезатели, натрупали перфектен сезон в историята на професионалния мотокрос. Лоурънс е петият различен състезател, който печели короната в клас 450 през първия си сезон в дивизията и става едва вторият австралиец, спечелил Купата на Едисън Дай, присъединявайки се към Чад Рийд.

Лорънс се нуждаеше от разлика от 100 точки, за да сложи короната. Сега има предимство от 103 точки пред  Ферандис, който направи още една стъпка към 2-ото място в крайното класиране.

250 клас

В първия манш при четвъртлитровите  битката за победата бе между Леви Китчън с Yamaha и Хънтър Лорънс на борда на неговата Honda. Китчън спечели, следван от Лорънс. Трети стана Джо Шимода с Kawasaki.

Във второто състезание най-бърз бе Джъстин Купър с Yamaha, а Хънтър Лорънс стана отново втори. За Купър това бе 3-а победа за сезона. Трети бе пак Шимода, който бе изпреварин от Лорънс в края на състезанието. Четвъртото място на Китчън го прави на второ място в класирането за кръга.

Двете втори места на Лорънс бяха определящият елемент, който прати австралиеца на върха в общото класиране. Той изпревари Китчън с една точка. Победата на Купър във втория мото го изкачи до третото и последно място на общия подиум (5-1).

Преднината на Лорънс в класирането на шампионата нарасна до 22 точки два кръга и четири манша преди края на шампионата.