юли 15, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

ŠKODA ENYAQ iV: Емоционален, ефективен и наелектризиращ

7897979

С представянето на новия модел ENYAQ iV, ŠKODA прави следващата последователна стъпка в прилагането на своята стратегия за Е-мобилност.  Изцяло електрическият SUV модел е първият сериен автомобил на чешкия автопроизводител, базиран на модулната платформа за електрически автомобили MEB на Volkswagen Group. ŠKODA ENYAQ iV предлага задно задвижване или задвижване на всички колела и обсег, който е напълно подходящ за ежедневно ползване, достигащ до 510 км в WLTP цикъла, както и типичния за марката простор.

ŠKODA продължава да развива своя емоционален дизайнерски език – в тази връзка, новият SUV модел включва изцяло нова концепция за интериора, при която, за разлика от традиционните нива на оборудване, се предлагат Дизайн селекции, както и съвсем нова структура на наличните опции.  Един от акцентите е ексклузивната версия ENYAQ iV Founders Edition, която е ограничена до 1895 бройки и отбелязва годишнината на компанията, празнуваща 125 години успех.

Веднага след световната премиера на новата ŠKODA ENYAQ iV в много страни ще е възможно да се направи предварителна поръчка за базовия модел и други варианти.  Ексклузивната и особено богато оборудвана версия Founders Edition е лимитирана до 1895 бройки и отдава почит на успешната история на марката и нейното основаване от Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент преди 125 години.  Мултифункционалният кожен волан ще носи специална значка Founders Edition – произведена от чешкия производител на кристал Preciosa, която ще показва номера на автомобила, като свидетелство за това, че той е от лимитираната серия.  Ексклузивната версия ENYAQ iV Founders Edition ще се доставя през пролетта на 2021 г.

Founders Edition с осветена радиаторна решетка и 21-инчови лети джанти

Версиите Founders Edition и ENYAQ RS iV включват в стандартното си оборудване Crystal Face лице, което има поразителна осветена радиаторна решетка. За ENYAQ 80 iV и ENYAQ 80x iV то се предлага като допълнителна опция.  Предницата с кристални форми на ENYAQ iV се осветява от 130 LED светодиода – дизайнерски акцент, който вече е познат от концептуалния модел ŠKODA VISION iV.  Версията Founders Edition се предлага с два варианта на двигател/батерия и в два цвята.  Тя е оборудвана също с 21-инчови лети джанти, спортна предна и задна престилка и ecoSuite Дизайн селекция с устойчиво обработена естествена кожа.

Преглед на основните акценти за новия ŠKODA ENYAQ iV:

  • Електрическо задвижване: ENYAQ iV може да се похвали с изцяло нова концепция за задвижването, която се възползва от възможностите на MEB – модулната платформа за електрически автомобили на Volkswagen Group. MEB се състои от т.нар. скейтборд платформа, при която батерията е вградена в пода, за да се пести място. Три размера на батерията, пет мощности, вариращи между 109 и 225 кВт, и задно задвижване или задвижване на всички колела ще се погрижат за различните изисквания и начини на употреба.  С обсег до 510 км в WLTP цикъла, ENYAQ iV е идеален спътник за ежедневието. Освен това сега той може да тегли ремаркета с тегло до 1400 кг (8% ъгъл на наклон) или 1200 кг (12% ъгъл на наклон).
  • Безопасност: Новите асистиращи системи включват Travel Assist, който сега има още повече функции, както и паркиране с отдалечен контрол и запаметяване на маневрите.
  • Екстериор: Дизайнерският език на ENYAQ iV е емоционален, могъщ и динамичен.  Новият SUV модел се характеризира с перфектни пропорции и необичаен простор. Той предлага вътрешно пространство сравнимо с ŠKODA KODIAQ, въпреки че е по-къс от ŠKODA OCTAVIA. Като опционални екстри, осветеното Crystal Face лице – което идва в комбинация с анимирана функция Coming/Leaving Home, и Full LED Matrix предни светлини красят внушителната предница с голямата, типичина за ŠKODA радиаторна решетка.  Задните Full LED светлини включват динамични мигачи и също имат анимирана функция Coming/Leaving Home.
  • Интериор: Новите Дизайн селекции заменят класическите нива на оборудване и задават нови стандарти за интериора. Всяка Дизайн селекция, създадена от интериорните дизайнери на ŠKODA, предлага изискан интериор, който създава изключително приятна обстановка и включва естествени, устойчиво обработени и рециклирани материали.  Новата, по-ясна структура на предлаганите варианти – десет тематични пакета, както и някои индивидуални опции – позволява бързо и лесно автомобилът да се оборудва според вкуса на собственика.
  • Свързаност: С размер от 13 инча, централният екран на ENYAQ iV е по-голям отколкото при всяка друга ŠKODA. Освен това, новият SUV модел е винаги онлайн и включва интелигентни решения за свързаност. Зареждането на батерията и интериорният климатик може удобно да се управляват от разстояние от приложението ŠKODA Connect.
  • Simply Clever: ŠKODA е разработила интелигентни Simply Clever решения специално за електрическите автомобили, като например инструмент за почистване на кабелите за зареждане, предпазна капачка за контакта за зареждане и отделение за зарядния кабел под пода на багажника.  Новата централна конзола, организирана в две нива, осигурява голямо пространство; интелигентна добавка в багажника помага подвижното дъно да бъде чисто и подредено. При ENYAQ iV, класическата стъргалка за лед на ŠKODA е разположена вътре в автомобила – по-точно, в петата му врата.
  • Зареждане: MyŠKODA Powerpass гарантира на собствениците, че могат лесно и удобно да зареждат автомобилите си на повечето станции за зареждане в Европейския съюз само с една единствена карта.  В допълнение, ŠKODA участва и в изграждането на мрежата за бързо зареждане Ionity в цяла Европа. Марката предлага три версии на стенната точка за зареждане ŠKODA iV за зареждане вкъщи. С кабела за бързо зареждане собствениците могат да заредят своята ŠKODA ENYAQ iV и на станциите за бързо зареждане.