юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

ŠKODA FABIA Rally2 evo получава пакет fот нови подобрения за рали сезон 2021

ŠKODA Motorsport актуализира шампионската ŠKODA FABIA Rally2 evo преди сезон 2021. Техническите подобрения в автомобила имат за цел да осигурят неговата конкурентоспособност на ралитата по целия свят. Новите компоненти ще бъдат достъпни за клиентите от 4 януари 2021 г., по време на откриването на сезона в WRC – рали Монте Карло (21–24 януари 2021 г.).

В моторните спортове има едно правило. Стоенето на едно място означава връщане назад. В ŠKODA Motorsport са напълно наясно с това и не спират да подобряват непрекъснато своя ултра-успешен ŠKODA FABIA Rally2 evo. Той вече е готов за сезон 2021, за който ŠKODA Motorsport въвежда редица технически подобрения.

Ефективните части на пакета за 2021 г. включват нов мапинг на 1,6-литровия турбо двигател. Преработен е интеркулера и изпускателния колектор. Тези модификации не само подобряват общите характеристики на задвижващия агрегат на ŠKODA FABIA Rally2 evo, но също така увеличават максималната мощност, която сега е 214 кВт в зависимост от горивото. Също така е на разположение е трансмисия с по-дълги предавки. Това прави скоростната кутия по-подходяща за специални етапи с висока средна скорост чрез увеличаване на максимална скорост на ŠKODA FABIA Rally2 evo от 187 до 202 км / ч.

Специално за настилки с ниско сцепление ŠKODA Motorsport хомологира трети комплект диференциали (48/70), които могат да се използват както на чакъл, така и на асфалт. Нова спецификация на амортисьорите ZF за асфалт и макадам осигурява още по-добро сцепление и устойчивост на движение върху всички видове повърхности. ŠKODA Motorsport предлага и модернизация на съществуващите амортисьори до новата спецификация.

Тъй като ралитата в области с висока температура, съчетани с бавни скорости, често причиняват проблеми с изпаряването на горивото, ŠKODA Motorsport разработи нов клапан за всмукателните тръби на горивната система.  Новият клапан повишава безопасността, като избягва излишното налягане в системата на всички външни условия по време на рали.

Подобрената надеждност също е основна тема за новите хомологирани части за ŠKODA FABIA Rally2 evo. Например по-здравата подрамка на задната ос намалява риска от повреда по неравни пътища.

Специално охлаждащо устройство за задните спирачки, първоначално хомологирано само за използване на асфалт, вече може да се използва и при настройване на макадам. То предпазва спирачната система ефективно от прегряване. Системата трябва да бъде инсталирана в комбинация с определена защитна плоча за задния диференциал. Тъй като е хомологирано като така наречената „Вариантна опция“, използването на новото охлаждащо устройство не е задължително. В зависимост от конкретните нужди, то може да бъде свалено от колата.

За още по-добра надеждност 2021 ŠKODA FABIA Rally2 evo е оборудван с преработена система за мазане на двигателя с подобрена функция в динамични режими. Модификациите включват нов шумозаглушител и преградна плоча в масления картер. Подобрено е подаването на масло от турбокомпресор и е намалено нивото на маслотото.

Наново са подредени бутоните на волана. Сега те са до осем за различни функции и са лесно достъпни, без да се свалят ръцете от кормилното управление. Подобряват и комфорта на пилота. Ако гумата трябва да бъде сменена от самия екипаж, преработеният монтаж на крика прави живота на копилота по-комфортен.

Цялата гама от технически подобрения ще бъде достъпна и за всички клиенти на нова ŠKODA FABIA Rally2 evo, някои като стандарт, други като опции. Новите компоненти са с хомологация от 1 януари 2021 г. Те допълнително подобряват производителността, управлението, надеждността и безопасността на автомобила. Освен това удължават живота на някои части и придават на екипажа малко повече комфорт на борда.

Директорът на ŠKODA Motorsport Михал Храбанек казва: „Към днешна дата ŠKODA FABIA Rally2 evo е отпразнувал повече от 1255 победи в своята категория, носейки екипажите си 2948 подиума. Допълнително разработените части от надстройката през 2021 г. са създадени, за да поддържат успех за нашите клиенти по целия свят. Ние изпробвахме обширно тези нови компоненти с пилоти като Ян Копецки, Оливер Солберг, Крис Мийк, Понт Тидеманд, Андреас Микелсен и Емил Линдхолм. Убеден съм, че подобренията за 2021 г. осигуряват на нашите клиенти още по-бърза и надеждна ŠKODA FABIA Rally2 evo.”

ŠKODA Motorsport вече продаде 372 автомобила FABIA в рали версия на клиентите. 132 отбора в 65 държави се състезават с чешкия автомобил от клас Rally2 в международни, регионални и национални първенства. До момента са се натрупали грубо 8300 старта. В Световния рали шампионат на FIA 2020 г. клиентският екип на ŠKODA Toksport WRT завладя титлата производител/отбор в категорията WRC2.