април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Tурция се завръща във Формула 1 през 2026 година?

Турция се завръща във Формула 1 през 2026 г. Истанбул направи своя дебют във F1 през 2005 г. и проведе годишни състезания през сезон 2011 г. След това пистата отпадна от календара по финансови причини, преди възникналите усложнения в резултат на пандемията от Covid да наложат временно завръщане през 2020 и 2021 г. Сега Motorsport France съобщава, че предстояща смяна на собствеността на пистата ще бъде последвана бързо от опит за връщане на F1 състезанията на пистата на по-постоянна основа.

Настоящите наематели, Intercity, няма да продължат след края на тази година и се разбира, че е започнат тръжен процес от Турската федерация по моторни спортове, за да се осигури нов лизинг за 30 години за приблизително 110 милиона евро. Очаква се новият наемател да бъде обявен през април. В тръжните процедури е посочено, че има месец, за да се осигури място в календара на F1 за 2026. Ако успешният притежател на договора не умее да изпълни това задължение, той ще трябва да отстъпи наема си на пистата Инстанбул и да плати финансова неустойка на стойност 25% от договора.

В момента осем писти от календара на F1 имат договори, изтичащи през 2025г. В резултат на това Инстанбул може предвидимо да се състезава за място в календара за 2026г. заедно с Монако, Монца, Имола, Шанхай, Спа-Франкоршан, Зандвоорт, Аутодромо Ерманос Родригес, Шанхай и Лас Вегас, въпреки че последният проправи пътя за удължаване на текъщата си сделка до 10 години. 

autozona.bg