юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Toyota представи прототипа Hypercar за WEC

Заводския тим Toyota Gazoo Racing представи новия си прототип GR010 Hybrid от клас Le Mans Hypercar. Той ще участва в световния шампионат по издръжливост WEC през 2021 г.

Състезателната версия на бъдещия сериен модел хиперкар GR Super Sport и снабдена с хибриден двигател. Той е наследил много белези на двигателя, с който се задвижва колата TS050 Hybrid. Този прототип е донесъл много победи на Toyota в WEC.

Новият прототип е резултат на 18 месеца работа и сътрудничество на инженерите от европейското подразделение на Toyota в Кьолн и и японските специалисти от техническия център на концерна в Хигаси-Фуджи.

Toyota GR10 е със задвижване на четирите колела.

Монтиран е двигател V6 с обем 3,5 л и мощност 680 к.с. задвижващ задните колела. Мотор-генератор с 272 к.с. е свързан с предната ос. Общата мощност обаче е ограничена на 680 коня. Сложна електроника регулира работата на двигателя с вътрешно горене в зависимост от нивото на мощност, която дава хибридната част на силовия тракт.

Според новите правила на WEC, хиперкара GR010 Hybrid е с 162 кг по-тежка от предишния модел – шампионския TS050. Мощността не е толкова, което се свързва с политиката на намаляване на разходите.

Това е и причината колата да има една конфигурация на аеродинамиката, която ще се използва на всички писти.

Прилепянето ще се регулира единствено с подвижното задно крило. Освен това новата кола е с по-големи размери – 250 мм по-дълга, 100 мм по-широка и 100 мм по-висока. Според изчисленията, времето за една обиколка на Льо Ман ще се увеличи с около 10 секунди.

Пред 2021 г. в екипа на Toyota Gazoo Racing ще бъде същия пилотски състав, с който спечелиха победата в 24 часа на Льо Ман. Това са пилотите Майк Конуей, Камуи Кобаяши и Хосе-Мария Лопес, които ще карат кола №7. В кола №8 са Себастен Буеми, Казуки Накаджима и Брендън Хартли. Ник де Вриз ще продължи да е резервен пилот.

Отборът вече започна интензивна програма за тестове с GR10 Hybrid. Първият кръг от WEC ще бъде на американската писта Себринг на 19 март.