юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Vespa отбелязва 75-ата годишнина със специална серия

От 23 април 1946 г., датата на подаване на патента, до 2021 г . изминаха 75 години история, през които Vespa е по пътищата на целия свят. Това е период, през който Vespa води нови тенденции в социалния живот, в музиката, в младежката култура, съпътства растежа на страни и континенти. Скутерът се превръща във вечна икона, символ на съвременния живот, пример за италиански стил и технологии.

За да отпразнува 75-годишнината на Vespa като истински гражданин на света, от Piaggio Group създадоха нова специална серия Vespa 75th за Vespa Primavera в моделите с 50, 125 и 150 куб. см и Vespa GTS за 125 и 300 кубика. Машината ще се предлага от март и само за 2021 г.

Корпусът на Vespa 75 е изцяло стоманен, както винаги. Представен е в „Giallo 75th“, оригинален метален жълт цвят. Разработен е специално за новата серия като съвременна интерпретация на модните нюанси през 40-те години. Цветът носи наследството, новаторския дух и модния стил на Vespa.

Страничните панели и предният калник показват числото 75, което се откроява с нюанса си и създава елегантен ефект тон в тон. Той се повтаря в предната част на скутера, където традиционната „вратовръзка“ е в непрозрачно пиритово жълто.

Машината разполага и със специално кожено седло от набук в димно сиво.

Сиви са тръбата на ауспуха, джантите на колелата, но с диамантено покритие и множество хромирани детайли, включително орнамента „вратовръзка“, значката на предния калник, арматурното табло, капакът на ауспуха, огледалата за обратно виждане. Само на GTS такива са и сгъваемите стъпенки на пътника.

Задната багажна рама е друга отличителна черта на Vespa 75th. Тя също е хромирана. В нея се намира кръгла чанта, чиято форма възпроизвежда типичния държач на резервно колело. Изработена от кадифено-мека набукова кожа в същия цвят като седлото, чантата има презрамка за лесно носене и щипки на багажника с механизъм за бързо освобождаване. Предлага се с водоустойчив капак.

Както всички специални издания на Vespa, серията се идентифицира с плочка зад щита на крака.

В технологично отношение Vespa 75th представлява върха на гамата на Vespa. Всички модели от тази юбилейна версия с двигател над 50 куб. см са оборудвани с 4.3-инчов TFT цветен дисплей. Изцяло цифровият инструментален клъстер прави възможно най-доброто използване на възможностите на системата за свързване на смартфон Vespa MIA.

В допълнение към всичко това, всяка Vespa 75th се предлага с комплект, включващ елегантен копринен италиански шал с ръчно изработени подгъви, стоманен плакет Vespa, лична книга за собственика и осем колекционерски пощенски картички с изображения от осемте десетилетия на историята на Vespa.