юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Volkswagen със значително по-ниски от европейски нива на CO2 през 2020 г.

Въз основа на наличните към момента предварителни данни, през 2020 г. постигнатите от Volkswagen Леки автомобили стойности по отношение на емисиите на CO2 са значително по-ниски от амбициозните европейски цели. Емисиите на CO2 на парка от нови автомобили на марката, реализирани през същия период, са с около шест милиона грама под заложената в закона целева норма.

Средното ниво на емисиите на CO2 на продадените през 2020 г. в Европейския съюз нови превозни средства е в размер на 92 г/км при заложено от закона гранично ниво за марката от 97 г/км CO2. В резултат на това емисиите на CO2 отбелязват значителен спад в размер на 22% в сравнение с предходната година.

“ Volkswagen продължава да бележи напредък в трансформацията на автомобилната индустрия. През 2015 г. ние стартирахме най-голямата и всеобхватна електрическа офанзива в бранша. С постигнатите значително по-добри резултати от предварително заложените нива по отношение на емисиите на CO2 през изминалата 2020 г., ние показахме, че марката е на прав път. През 2021 г. ще продължим да ускоряваме трансформацията към електрическа мобилност с представяне на още нови модели“, заяви изпълнителният директор на Volkswagen Леки автомобили Ралф Брандщетер.

В периода между 2020 и 2024 г. компанията ще инвестира повече от 11 милиарда евро в развитието на електрическата мобилност.

Ще трансформира допълнителни производствени мощности като завода в Емден (Германия) и в Чатануга (САЩ) след заводите в Цвикау и Дрезден. Освен това има намерение към 2025 година да представи на пазара 20 нови модела с изцяло електрическо задвижване.

През настоящата финансова година Volkswagen ще разшири своята продуктова гама на основата на модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) и така ще позволи новите модели с изцяло електрическо задвижване ID.4, ID.4 GTX и ID.5 да отбележат поетапно своите пазарни премиери на пазарите по цял свят.

С началото на електрическата офанзива през изминалата година, марката Volkswagen вече има зад гърба рекорден брой доставени до крайни клиенти електрически превозни средства – общо 212 000 автомобила.

С реализираните през 2020 г. продажби от 134 000 екземпляра, делът на моделите с изцяло електрическо задвижване в сравнение с предходната година се е утроил. 56 500 от тях се падат на напълно електрическия ID.3. Той бе и най-продаваният през месец декември 2020 г. BEV (Battery Electric Vehicle) на пазарите във Финландия, Словения и Норвегия, а в Холандия това постижение бе реализирано три месеца подред.

През месец декември 2020 година ID.3 бе и най-продаваният автомобил на пазара в Швеция изобщо – в абсолютни числа и независимо от вида на задвижването.

В Холандия и Германия Volkswagen Леки автомобили също успя да се изкачи на първото място по продажби на изцяло електрически превозни средства (BEV) през 2020 г. като цяло – съответно с дял от 23,8% на пазара в Германия и 23% в Холандия.

Окончателното потвърждение на изпълнението на заложените стойности на емисиите в производствената гама на автомобилните производители от страна на Европейската комисия следва да бъде обявено на по-късна дата.