май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Volkswagen ID.3 e верен спътник и при дълги пътешествия

Широко разпространеното схващане, че електромобилите са подходящи и практични преди всичко в градски условия. Това вече е отживелица. Новият ID.3 на Volkswagen е ярък пример в тази насока. На първо място сред предимствата на ID.3 по отношение на широкия диапазон от приложения и начини на употреба, трябва да се спомене необичайно богатата гама от комбинации по отношение на задвижването.

Базовата версия на ID.3, която ще бъде налична за клиентите в страната по-късно през 2021 г.,  ще използва акумулаторна батерия с капацитет в размер на 45 кВтч. Ще може да измине до 330 км с едно зареждане по изискванията на стандарта WLTP. Сега ID.3 е наличен във версия с акумулаторна батерия с капацитет 58 кВтч, достатъчна за изминаване на до 420 км., и с мощност 150 кВт (204 к.с.).

Очаква се и вариант с мощност от 107 кВт или 146 к.с.. Върховото изпълнение на ID.3, разполага с максимална мощност 150 кВт (204 к.с.) и капацитетът на акумулаторната батерия 77 кВтч – изключителен енергиен потенциал, с който електромобилът може да измине до 550 км.

В  България често се свързва с въпроса „Ще стигне ли до морето?”

С това постижение новият ID.3 категорично прекрачва психологическата граница от 500 км. Благодарение на интерактивните асистиращи системи, способността за рекуперация и останалите функции за ефективно използване и оползотворяване на излишната енергия, водачът на ID.3 е максимално улеснен в поддържането на оптимален по отношение на енергопотреблението стил на шофиране. При него заложеният от производителя пробег вече не е просто пожелание или празно обещание, а реалност на пътя. Нещо повече – опирайки се на помощта на модерните асистиращи системи, почитателите на икономичното шофиране в ID.3 имат напълно реалистични шансове да преминат отвъд границите на пробега по WLTP. При това дори с обичайните за всяко семейно пътешествие пътници и багаж, които по принцип не са заложени в изискванията на стандарта.

Разбира се, изминаването на дълги разстояния изисква определен стил на шофиране с добра преценка на пътната ситуация и използване на всички възможности на профила и релефа на маршрута за икономия и възстановяване на енергията.

За щастие, ID.3 предлага мощна функция за рекуперация, възможност за движение по инерция с минимални загуби от съпротивление и вътрешно триене. Има и пълна интеграция на електронните системи за контрол на задвижването, поведението и навигацията. Една от характерните особености и предимства на новия ID.3 например е способността му да разпознава различните видове кръстовища и знаците за ограничение на скоростта самостоятелно и съответно да намалява скоростта без необходимост от намеса от страна на водача. Той получава пълна информация за енергопотреблението и оставащия пробег в реално време и може да съобрази маршрута и евентуалните спирки по него с наличната мрежа от зарядни станции.

А ако се наложи да заредим по пътя?

Зарядната инфраструктура се разширява непрестанно с усилията на държавата, общините и специализираните в тази област частни компании. Съществуват редица европейски програми за поощряване на развитието на мрежата, която междувременно има точки на цялата територия на страната, част от които бързозарядни.

Освен от стандартната домакинска електрическа мрежа и домашните стенни зарядни модули, всички версии на ID.3 могат да се зареждат и на обществени станции с променлив, прав и трифазен ток. При използване на бързозарядна станция със 100 кВт например, вариантът на ID.3 Pro с най-голямата акумулаторната батерия с капацитет 77 кВтч може да набави необходимата за изминаване на около 290 километра енергия само в рамките на 30 минути – достатъчно време да изпиете едно кафе и да се освежите преди да потеглите без притеснения към която точка на страната пожелаете…