май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WEC: YART Yamaha печели 12 часа на Ещорил, Suzuki Endurance Racing с короната

Екипът на YART Yamaha спечели 12 часа на Ещорил – последен кръг от оспорвания сезон в световния шампионат по издръжливост на ФИМ (WEC). Втори финишира екипа на F.C.C. TSR Honda France, а е трети са Wójcik Racing. Само на крачка от подиума в Португалия завърши тима на Suzuki Endurance Racing, но това им бе достатъчно да спечелят короната за сезон 2019-2020 във FIM EWC.

YART Yamaha и F.C.C. TSR Honda France се бориха до последната минута на състезанието. След 12-часов трилър, YART Yamaha спечелиха благодарение на Карел Ханика, Марвин Фриц и Николо Канепа с по.-малко от 25 секунди (24,524 сек.) пред F.C.C. TSR Honda France с Джош Хук, Фреди Форей и Майк ди Мелио. Победата им е двойна победа и за Bridgestone, доставчик на тези два изключително конкурентни отбора.

Двубоят между двата отбора бе през цялата втора половина на състезанието.

Екипът на F.C.C. TSR Honda France дойде за последния кръг от шампионата на второ място във временното класиране. Победата им в 24 часа на Льо Ман ги премести с 40 точки зад лидерите в шампионата SERT. Преди последния старт математически  бе възможно осем други отбора да се борят за титлата EWC 2019/2020.Докато гладкото представяне за японския тим на Honda, австрийският отбор на Yamaha имаше някои проблеми. От отличния старт на Марвин Фриц от първа позиция до две счупени стъпенки. YART Yamaha бяха обаче доста по-бързина от останалите. Фриц записа най-бързата обиколка – 1:39.353 в края на състезанието.

В края на осемте часа от надпреварата, всички погледи бяха насочени към шампионата, тъй като SERT бяха 4-и. Те трябваше да останат в десетката, за да имат шанс да вземат титлата. Междувременно Honda, оказваха натиск върху лидерите в надпреварата от YART. Те поддържаха второ място и често връщаха преднината си благодарение на стратегията на Honda за спиране в бокса. В резултат на доброто им представяне F.C.C. TSR Honda France взе девет бонус точки в края на осмия час.

Около 11 часа и 20 минути до края на състезанието, F.C.C. TSR Honda France направи последния си пит стоп. Тимът бе на втора позиция и приблизително на минута и 10 секунди зад YART, които трябваше да направят последния стоп „splash and dash“. Изчаквайки до последните минути, YART спряха в бокса и Фриц успя да излезе на секунди пред преследващия ги Fireblade. Ди Мелио донесе на отбора второ място, на 24 секунди от победата, след като завърши 421 обиколки.

Отборът Wójcik Racing завърши трети, след като Джино Риа, Брук Паркс и Шеридан Морайс направиха страхотно състезание.  Полският независим отбор изработи своята състезателна стратегия с подиум в Ещорил. Екипът завърши сезона на четвърто място в общото класиране, притиснат между заводските отбори.

Suzuki Endurance Racing спечели 16-та световна титла.

Отборът бе доста бърз, но и доста внимателен, за да запази шанса си за световната титла. Отборът Suzuki Endurance Racing се бори във водещото трио, на два пъти получи предупредителни знаци за проблем във вала на селектора на предавките. Етиен Мезон, Грег Блек и Ксавие Симеон бяха четвърти на финала в Ещорил. Това им бе достатъчно да спечелят 16-ти титла в EWC на ФИМ и първата им от 2016 г. Това е първата за Деймиън Солние, новия мениджър на отбора на заводския тим на Suzuki.