юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Баутиста влиза в историята с 18-а победа за сезона

Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) направи забележителен обрат в състезание 2 на пистата мост. Той влезе в историята на WorldSBK с 18-ата си победа за сезон 2023. Съперникът му за титлата Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) падна, когато водеше, след като първоначално устоявайки на натиска на действащия шампион. Това даде на Баутиста предимство от 25 точки в класирането. Пилотът с №1 и записа името си в книгите с рекорди.

Баутиста не стартира добре, но все пак се озова начело в завой 1, преди да се опита да отвори преднина. В ранните етапи Разгатлиоглу и Джонатан Рей (Kawasaki Racing) се бориха за второто място. Рей изпревари турчина на първия шикан в обиколка 4. Шампионът за 2021 г. отговори почти веднага. Оттам нататък звездата на Yamaha намали разликата с Баутиста.

Двамата започнаха битка и често разменяха позициите си. Разгатлиоглу поведе в обиколка 7 на завой 13, а Баутиста остана близо и искаше да направи атака на завой 1. Турчинът отговори при спирането за шикана. В обиколка 12 тактиката на Баутиста се промени, тъй като той се опита да задмине съперника си на завой 20 отвътре, но пилотът на Yamaha отговори през завой 21, преди двойката да се бори със спирането в завой 1.

В 17-та обиколка обаче състезанието на Разгатлиоглу приключи. Той направи хайсайд между завои 2 и 3 и отпадна, когато беше лидер. Това позволи на Баутиста да спечели повече от четири секунди и 25 точки пред съперника си. Така разликата в шампионата се увеличи до 74 точки.

Победата за Баутиста беше 50-а в WorldSBK, но беше и историческа: 18-ата победа за сезона. Това означава, че сега той е спечелил повече състезания за един сезон от всеки друг пилот.

Битката за второ място бе между трима пилоти, разделени от 0,134 секунди. Рей беше втори след катастрофата на Разгатлиоглу, но темпото му беше по-бавно от това на Данило Петручи (Barni Spark Racing Team) и Аксел Басани (Motocorsa Racing).

Двамата италианци се приближаваха към пилота на Kawasaki. В последната обиколка Петручи атакува от външната страна на завой 21 и получи много по-добър пробег по правата, за да измести Рей от второто място само с 0.073 сек. Басани, който загуби много време, когато мина през чакъла на шикана в началото, беше на 0,061 сек от подиума. С второто си място, Петручи взе третия си подиум в WorldSBK и неговия втори в Чехия. Рей пък отбеляза 256 подиума в кариерата си.

Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) си осигури пето място, след като отпадна от битката на подиума в заключителните етапи. Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha) завърши най-силния уикенд в своята кариера в WorldSBK с 6-о място, на три секунди след Риналди.

Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) се върна след катастрофата си в състезанието Tissot Superpole, за да завърши 7-и. Той изпревари Скот Рединг (ROKiT BMW Motorrad), който стана 8-и и най-добрият пилот на BMW. Шави Виерге (Team HRC) направи най-доброто класиране на Honda –  9-о място, а Лорис Баз (Bonovo Action BMW) допълни десетката.