юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Баутиста направи хеттрик на Мизано с победа в състезание 2

Испанският ездач Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati)  спечели трета победа на пистата Мизано – Марко Симончели. На състезанието в Емилиа Романя спечели зашеметяващ успех в състезание 2, за да направи хеттрик, носейки специална жълта ливрея за Ducati. Неговият съотборник Майкъл Рубен Риналди отпадна от третото място, когато се бореше за подиума.

Когато светлините изгаснаха, Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) взе холшот, за да поведе в завой 1, преди Риналди да се пребори със своя съотборник на завой 4 и да стане втори.  Въпреки това, не отне много време на Баутиста да се насочи към предната част. Той изпревари съотборника си и след това премина през Разгатлиоглу на завой 8 на обиколка 2. Оттам той успя да изгради разлика от Разгатлиоглу зад него като турската звезда се оказа под натиска на Риналди.

Разгатлиоглу и Риналди се бориха за второто място, преди италианецът да изпревари шампиона от 2021 г., насочвайки се към завой 8 в обиколка 3. Въпреки че Риналди се отдръпна, Разгатлиоглу започна да намалява разликата. До средата на състезанието Риналди леко стабилизира разликата до около три десети. В 13-та обиколка Разгатлиоглу отново намали разликата с Риналди, докато се опитваше да вземе второ място от домашния герой. Разгатлиоглу пак изпревари Риналди на завой 8 в обиколка 15, за да се придвижи на второ място. Италианецът продължи да натиска, като двойката влезе в контакт на завой 1, когато Риналди искаше да си върне второто място. за него състезанието приключи, когато влезе в чакъла.

Първоначално битка за четвъртото място, но превърнала се в битка на подиума след катастрофата на Риналди, Аксел Басани (Motocorsa Racing) се изправи един срещу друг с Джонатан Рей (Kawasaki Racing). Рей излезе напред в началото, преди Басани да отговори в обиколка 3, за да се придвижи пред Рей, за да вземе трето място и да спечели първия си подиум на домашна земя и първия си подиум за 2023 г. Той направи разлика пред Рей.

Победата на Баутиста му бе 46-ата в WorldSBK и сега е в серия от 10 поредни победи. Той също има 14 победи в 15 състезания този сезон, а това бе четвъртият му хеттрик за сезона. Това означава, че той е първият състезател, спечелил 14 победи в първите 15 състезания от сезона. Разгатлиоглу вече е по-близо до 100 подиума, с 96 на негово име след второто му място в Race 2. Същевременно това е най-добрата поредица от подиуми за Yamaha от 15 състезания. Басани спечели своя пети подиум в WorldSBK, първият му от Сан Хуан миналата година.

Рей стана 4-и, като изпусна Басани, но той успя да финишира с повече от две секунди пред Хави Виерге (HRC) на пето място, който направи силно състезание в Емилиа-Романя.  Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) бе 6-и, след като се справи с Данило Петручи (Barni Spark Racing) в последните обиколки. той бе на секунда зад Виреге  и на 0,245 сек. пред Петручи на седмо място.

Американската звезда Гарет Герлоф (Bonovo Action BMW) спечели осмо място и завърши като топ пилот на BMW в Race 2. Той води дълга състезателна битка с Фили Йотл  (Team GoEleven). Американецът зае в  последната обиколка осмо място. Йотъл беше девети, само с 0.350 секунди по-малко от Герлоф в края на състезанието. Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha) и съотборникът му Доминик Егертер се бориха за 10-то място, спечелено от австралиеца.