май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Баутиста на върха, Разгатлиоглу със силно темпо в Ассен

Изключителен напрегнат петък бе днес за пилотите от WorldSBK на пистата ТТ Ассен във Нидерландия. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) поведе с късна обиколка във втората сесия, под рекорда на пистата. Действащият шампион Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) беше най бърз във FP1. Така наистина се оформя вълнуващ уикенд.

Втората сесия беше маркирана с червен флаг в началото, заради катастрофа на Икер Лекуона (HRC). Пилотът на Honda падна на завой 3, но се върна през последната трета от сесията.

Разпределението бе такова –  Алваро Баутиста показа скорост, а Разгатлиоглу – темпо. Баутиста даде 1:34.382 в последните десет минути от карането за деня. Баутиста запази времето за обиколка в заключителните етапи, но не се включи в продължително състезание. Лидерът в шампионата идва на пистата, на която спечели и двете състезания през 2019 г. за Ducati. Разликата на Баутиста с тези отзад беше малко под три десети.

От другата страна на гаража,  денят бе страхотен за Майкъл Рубен Риналди. Италианецът започна силно от 4-о място в откриващата сесия и след това отново четвърти в FP2, където беше 11-и през по-голямата част от сесията. С нова гума в края на FP2 той изплува до 7-о място.

Това беше добро начало за Yamaha. Разгатлиоглу оглави първата сесия сутринта, преди да направи дълъг стинт с гумата SCX в FP2. Той беше втори през по-голямата част от FP2. Топрак не се напъна за време за обиколка, но направи едно от най-добрите дълги бягания за деня, като подобри рекорда за обиколка на състезанието още в началото. В края на сесията той завърши четвърти.

Съотборника му Андреа Локатели той беше 7-и в сутрешната сесия, осми във FP2 и девети като цяло. Топрак не подобри времето си за обиколка в FP2, разчитайки на усилията си от FP1.

Зарядът на Kawasaki се появи следобед. Джонатан Рей (Kawasaki Racing) и съотборникът Алекс Лоус подобриха времето си в сравнение със сутринта. Започвайки с Реа, шесткратният световен шампион и 15-кратният победител в състезанието на Ассен се подобри с половин секунда. Рей започна обиколка точно в края на FP2, но губеше по-голямата част от времето си, в сравнение с Баутиста, в четвъртия сектор. Там той беше по-бавен с около десета и половина. Лоус беше четвърти като цяло, след като беше трети в FP2.

Денят беше нагоре и надолу за Honda. Икер Лекуона блестеше ярко, докато в FP2, падна на завой 3. Това бе причина за червения флаг. Испанецът се изправи предпазливо и с оставащите 17 минути на часовника се върна и даде няколко добри времена за обиколки, завършвайки 9-и. В комбинираните времена той беше пети. Съотборникът му Шави Виерге беше едва 18-и в FP1, но слезе до 15-о място във втората.