февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Баутиста с ръка на титлата след победа в състезание 2 в Аржентина

Алваро Баутиста спечели състезание 2 в Аржентина и увеличи преднината си в шампионата на 83 точки. На пистата Сан Хуан испанският пилот на Aruba.it Racing – Ducati взе втората си победа в аржентинския кръг и тръгва към предпоследния старт за сезона със солидна преднина. Баутиста може да вземе първата си титла от WorldSBK още следващия старт  в Индонезия, след като победи Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) в състезание 2 .

Баутиста трябваше да си проправя път напред след лош старт, който го свали до пето място. Той победи съперниците си в ранните етапи на състезанието. В обиколка 4 испанският пилот направи ход срещу втория Алекс Лоус (Kawasaki Racing) в завой 8, преди да направи подобен ход срещу съотборника си Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) обиколка по-късно.

В същото време Разгатлиоглу, който, подобно на Баутиста, загуби в първите обиколки. Турчинът следваше Баутиста, като изпревари Лоус на завой 10 на обиколка 4 и след това Риналди на завой 1 на обиколка 6.

Въпреки че Разгатлиоглу намаляваше разликата през по-голямата част от обиколката спрямо Баутиста, испанският пилот увеличи преднината си по дългата задна права. Дръпна с около три секунди спрямо действащия шампион. Победата на Баутиста бе 14-та за 2022 г. и 30-та в WorldSBK. Това беше и неговият 54-ти подиум в WorldSBK. Успехът бе 390-ти победа на Ducati в шампионата. Разгатлиоглу взе 77-ия си подиум в кариерата с второ място и 24-ти в кариерата си.

Битката за местата на подиума беше между Лоус и съотборника му Джонатан Рей. Шесткратният шампион се опита да задмине Риналди в завой 9 на обиколка 2, което позволи на Лоус да мине пред него. Рей стана 6-и. Пребори се с Хави Виерге (HRC) на завой 10 в обиколка 6, за да се премести на пето място, преди и Лоус, и Рей да изпреварят Риналди в обиколка 7. През следващите 11 обиколки Лоус успя да остане пред своя съотборник, но Реа успя да го задмине на завой 8 на обиколка 18, за да вземе трето място за своя 239-ти подиум на WorldSBK.

Лоус зае четвърто място, изоставайки с около две секунди зад съотборника си. Той имаше четири секунди преднина пред Риналди – 5-и. Виерге с Honda постави четирима производители в топ 6, като зае 6-о място.