декември 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Баутиста триумфира в състезание 1 в Аржентина, Разгатлиоглу катастрофира

Лидерът в шампионата Алваро Баутиста увеличи преднината си пред Топрак Разгатлиоглу и Джонатан Рей след драматично състезание 1 в Аржентина на пистата Сан Хуан Виликум.

Състезание 1 в WorldSBK  в Сан Хуан имаше огромни последици в битката за титлата. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) спечели убедителна победа в Аржентина, докато съперникът му за титлата Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) завърши на 15-то място. Шампионът катастрофира в първата обиколка, докато се опитваше да задмине Баутиста.

Баутиста поведе по дългата задна права, а Разгатлиоглу се опита да отговори с атака във вътрешната част. Той обаче загуби контрол над предницата на мотора си и се вряза в чакъла. Разгатлиоглу успя да се присъедини отново, но беше на последно място. Инцидентът коства време на Баутиста. Той слезе на четвърто място, зад Джонатан Рей (Kawasaki Racing), Аксел Басани (Motocorsa Racing) и Икер Лекуона (Team HRC).

Баутиста изпревари Лекуона в обиколка 4, за да се придвижи до местата на подиума. Трябваха му само още две обиколки, за да излезе начело в състезанието, след като изпревари Басани и Рей на задната права.

Баутиста успя да увеличи преднината си за 13-ата си победа за сезона. Той беше единственият от топ 3 в шампионата, който използваше гумата SCX, а Рей и Разгатлиоглу използваха гумата SC0. Победата донесе на Баутиста 52-ия подиум в кариерата му в WorldSBK и 25-ия за 2022 г.

Зад него Басани и Рей продължиха да се борят за третото място. Северноирландецът направи атака в обиколка 8 за второ място. Басани отговори на следващата обиколка надолу по правата. В обиколка 11 двамата бяха един до друг до лакът през последния сектор на обиколката и надолу в завой 1 на обиколка 12. Басани задържа позиция в тази битка.

Двамата се бориха пак на сектор четири на обиколка 18. Рей атакува на завой 15, а Басани отговори на завой 16. При спускането до завой 1, Реа изпревари Басани в завой 1, за да остане напред, преди да отблъсне италианеца. Той  зае второ място пред Басани – 3-и.

Второто място на Реа беше 237-ият подиум в неговата кариера и 395-ото състезание на подиума за Kawasaki. Басани взе своя четвърти подиум. Той обаче донесе на Италия важния 399-и подиум за страната.

Лекуона беше другият, който използва гумата SCX, за да постигне силен резултат. Той стана четвърти, след като се класира на подиума в заключителните етапи на състезанието, въпреки че не успя да намали разликата с Рей и Басани пред него. Лекуона изпревари Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) – 5-и. Така имаше три машини на Ducati в челната петица.

Риналди завърши на около две секунди назад от Лекуона. Алекс Лоус (Kawasaki Racing) и вкара две зелени машини Kawasaki в първите шест.

Имаше битка между трима състезатели за седмото място – Скот Рединг (BMW Motorrad), Хави Виерге (Team HRC) и Андреа Локатели (Pata Yamaha). Рединг стана 7-и, като отблъсна преследващите го Локатели и Виерге. Триото беше разделено от около една секунда. В последната обиколка Локатели направи атака срещу Виерге, за да заеме осмо място. Испанският новак стана 9-и. Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad) бе 10-и.