май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Втора победа на Баутиста за деня в Арагон

Втора победа спечели Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) на пистата Моторланд Арагон. След като спечели състезанието Tissot Superpole, испанецът триумфира и във втората надпревара за деня – състезание 2. Баутиста спечели с повече от четири секунди пред   Джонатан Рей (Kawasaki Racing), и си тръгна с малка преднина от три точки в шампионата след първия кръг за сезона.

Баутиста бе първи в състезание 2, след като устоя на атаките на  съотборника си Майкъл Рубен Риналди, на Рей и Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha). Баутиста излезе начело на 3-ата обиколка от 18, преди да дръпне напред.

Той успя да се възползва от борбата на Рей и Риналди за второто място. Рей допусна грешка на завой 1 в 4-ата обиколка, което позволи на Риналди да стигне до второто място, а Разгатлиоглу да стане 3-и. Две обиколки по-късно Рей изпревари Разгатлиоглу на завой 1, за да се изкачи на трето място, а в 11 обиколка Риналди отвори широко един завой и Рей си върна второто място.

Разгатлиоглу тръгна в атака и в последните обиколки се вдигна на щурм, за да изпревари Риналди, колкото и да се защитаваше италианеца. Така турчина стъпи на подиума 3-и, а Риналди бе четвърти.

С победата си Баутиста води класирането на шампионата за първи път от Мизано през 2019 г., след 1022 дни. Той спечели 18-та победа в кариерата си в WorldSBK. Рей и Разгатлиоглу спечелиха съответно второ и трето място и за първи път същите трима състезатели си поделиха три подиума в първия кръг на сезона. Второто място на Рей означава, че той зае 175-ия си подиум с Kawasaki и 218-ия в кариерата си.

Алекс Лоус (Kawasaki Racing) завърши на пето място, след като се оправи от катастрофата си в състезание 1. Независимия пилот Аксел Басани (Motocorsa Racing) стана 6-и, след като италианецът направи добър старт и продължи формата си от 2021 г., където впечатли като новобранец.

В битката за седмо място участваха четирима състезатели – Лорис Баз (Bonovo Action BMW), Шави Виерге (Team HRC), Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha) и Икер Лекуона (Team HRC). Баз успя да излезе напред на около половината дистанция и остана там. Той бе най-бързият пилот на BMW в състезание 2. Финишира на 0,865 сек. от испанския новак Виерге, който пък бе водещ състезател на Honda, въпреки че беше само на 0,616 сек. пред на Герлоф. Лекуона беше пред Герлоф до последната обиколка, но остана на 10-о място в последния тур.