февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Двамата пилоти на Kawasaki първи на двете тренировки на Маникур

Двамата пилоти на Kawasaki Алекс Лоус и Джонатан Рей оглавиха класирането в двете тренировки на пистата Маикур. Там днес бе подновен шампионата в WorldSBK.

В първата Лоус беше на върха с бързо време в началото, пет минути преди дъждът да завали на френската писта. Така началото на уикенда беше мокро, с дъжд, завалял само пет минути след началото на сесията. Той продължи 20 минути. В края на сесията и разчитайки на времената от по-рано, поведе Алекс Лоус (Kawasaki Racing) беше този, който поведе.

Пилотите се върнаха на пистата за последните 15 минути. Алекс Лоус оглави първата сесия за деня с 1:39.107, което го виждаше начело. Второто място беше за Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati), малко повече от четвърт секунда зад Лоус. Той катастрофира на завой 5. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha), четирикратен победител на Маникур в WorldSBK, стана 3-и, докато Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) беше четвърти.

Във втората свободна тренировка условията продължиха да бъдат трудни. Сутринта Джонатан Рей (Kawasaki Racing) беше 19-и. На FP2 се върна на върха, отблъсквайки предизвикателството на Аксел Басани (Motocorsa Racing).

В трудното мокро време, Джонатан Рей беше най-бърз на далеч по-мократа писта.- Той даде обща трето време от двете сесии. По важната бе, че Рей бе на първо място сред съперниците си за титлата. А те са трима! За да направи перфектните десет победи на Маникур, Рей преследва първата си победа след Ещорил през май.

Заводските пилоти и отбори бяха разпръснати из цялото класиране. Затова пък имаше много причини за усмивки в топ 10 за независимите състезатели. Аксел Басани (Motocorsa Racing) водеше по-голямата част от сесията, преди да бъде изместен на второ място от Рей. Той бе единственият пилот, освен Рей с време под 1:50.

Пилотът от Ълстър даде 1:49.379. Басани беше втори пред Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha). Американецът беше шести, въпреки че катастрофира с хайсайд на изхода на завой 12, заради което показаха червен флаг за отломките. Неговият съотборник Кохта Нозане имаше най-силния си петък за годината и беше осми в мократа следобедна сесия.

Във фабричния лагер на Ducati денят беше смесен. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) завърши четвърти на сухо. Но беше бърз и на мокра писта. Денят му обаче не завърши по най-добрия начин, тъй като той катастрофира на завой 15. Въпреки излетялото крило от Ducati, лидерът в шампионата продължи и се върна в бокса, а после и на пистата, макар и без дясното си предно крило. Майкъл Рубен Риналди той катастрофира на завой 5, когато дъждът започна да вали в FP1. Той обаче бе в топ 5 при мокрите условия следобед.