юни 29, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Джонатан Рей и KRT най-бързи на теста на Херес

Двудневният тест за WorldSBK завърши с тоталното доминиране на шесткратния шампион Джонатан Рей (Kawasaki Racing), който оглави класирането. Рей и екипът на Kawasaki доминираха и в двата дни, тъй като втори бе съотборникът му Алекс Лоус. Освен това Рей бе единственият, който направи обиколка за 1:38 мин.

В първия ден Рей даде 1:39,420 и оглави класирането, следван от Лоус. На пистата беше и екипът на HRC, като новите пилоти Икер Лекуона и Шави Виерге  караха новата Honda. Нов беше и моторът на Kawasaki. Но само заводския тим пробва Kawasaki ZX-10R. Kawasaki Puccetti Racing с Лукас Махиас пробваха версията за 2021 г.

Във втория ден само трима състезатели на WorldSBK излязоха на пистата, тъй като отборът HRC избра да пропусне втория ден, след „фантастичните“ резултати в първия.

След като прекъсна изпитанията в сряда, Рей също излезе на пистата около 13:00 местно време в четвъртък. Това не му попречи веднага да оглави класирането с 1:38,851. Рей успя да завърти 61 обиколки в полудневния си тест, като бе по-бърз от съотборника си Алекс Лоус с около 1,4 секунди.

Лоус се беше фокусирал върху предната част на своят Kawasaki ZX-10R, преди да насочи вниманието си към задната част и върху подобренията в излизането от завоя. Лоус завърши 59 обиколки и отбеляза най-добро време за обиколка от 1:40.266. И Рей, и Лоус успяха да тестват новата гума SCQ на Pirelli за 2022 г.

Лукас Махиас (Kawasaki Puccetti Racing) беше третият състезател на Kawasaki на пистата и последният от WorldSBK вчера. Французинът се завърна на пистата след травма на гръбнака, заради която пропусна края на шампионата миналата година. Махиас имаше някои нови компоненти на мотора си, включително актуализации на скоростната кутия и аеродинамиката. Махияс също тества ново окачване на Öhlins в Херес. Той завърши 64 обиколки с най-добро време за обиколка от 1:40.542.

Финландският състезател Ники Тули (MV Agusta Reparto Corse) завърши деня на върха в категорията WorldSSP, след като направи 45 обиколки. Работейки с хибрид със стария мотор с нов двигател, финландецът отбеляза най-добро време на обиколка от 1:42.341, като бе единственият тестер на MV Agusta на пистата. Към него в двата дни се присъединиха петкратният шампион Кенан Софуоглу, след като неговият племенник Бахатин Софуоглу даде положителна проба за COVID-19 преди теста.

След Тули в класирането бе турското дуо Чан Ончу (Kawasaki Puccetti Racing) и Кенан Софоглу. С влизането в сила на новите правила в WorldSSP за 2022 г., екипът Kawasaki Puccetti Racing изготви проект със Софоглу, за да тества новите спирачни системи за предстоящия шампионат, включително нова спирачна помпа и диск. Софуоглу се качи на пистата с машината Kawasaki ZX-6R №61 на Ончу, като измина 85 обиколки, най-много от всички, с най-добро време от 1:42.361. Най-доброто записано време на Софуоглу, когато беше с машината MV Agusta, беше 1:43.774, след като направи 30 обиколки.