декември 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Домашен хеттрик за Баутиста – три старта, три победи

След като спечели състезание 1 вчера, днес Алваро Баутиста реализира на домашен терен още две победи. На пистата Каталуня край Барселона той спечели двете неделни надпревари – Tissot Superpole и втория старт. Така испанецът си укрепи лидерската позиция във временното класиране.

Състезанието Tissot Superpole за Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) бе втората му победа на родна земя. Той започна състезанието от 10 обиколки от пето място, но, подобно на първото състезание направи светкавичен старт, за да излезе начело преди завой 1. Оттам той успя да увеличи разликата си през цялото състезание, за да спечели победа с повече от секунда пред Джонатан Рей (Kawasaki Racing) на второ място и съотборника му Алекс Лоус (Kawasaki Racing).

Лоус беше втори до завой 1, но Рей го изпревари, за да продължи напред. Баутиста спечели своята 26-та победа в кариерата и десета за 2022 г. Рей взе своя 233-и подиум в кариерата, докато съотборникът му Лоус направи 31 подиума. Това бе първият му след първото състезание в Донингтън Парк.

Въпреки слабия старт и слизането до 10-о място, Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) стана 4-и. Той води битка с Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati), като го изпревари на завой 1 в началото на петата обиколка. Риналди стана 5-и, следван от Филип Йотъл (Team Goeleven).

Третата победа на Алваро Баутиста в Каталуня беше в състезание 2. Този успех на Баутиста беше както в предишните две състезания – беше лидер от старта до финала.

Като стартира от полпозишън, Баутиста отново поведе в завой 1, преди да остане недосегаем. Той увеличи преднината си, като успя да се възползва от битките зад себе си, за да спечели победата. До средата на дистанцията разликата на Баутиста достигна пет секунди. Той продължи да я увеличава през втората половина на състезанието, за да спечели победата с повече от осем секунди.

Зад Баутиста битката за второ място се водеше между четирима. Риналди, Аксел Басани (Motocorsa Racing) и  Топрак Разгатлиоглу, се бориха за останалите места на подиума, като често си разменяха местата. В крайна сметка съотборникът на Баутиста – Риналди, спечели второ място след вълнуваща битка. Решаващата атака за Риналди дойде в обиколка 11 на завой 1, когато задмина Басани. Така той донесе на Ducati първо и второ място.

Докато Риналди бе на второ място, Разгатлиоглу, Рей и Басани продължиха битката си. Рей  стана 3-и в обиколка 14, като задмина Разгатлиоглу и Басани в завой 1. Турчинът изпревари Басани в обиколка 13, след като италианецът направи грешка на завой 12. Това позволи на Рей да излезе напред една обиколка по-късно. Въпреки това, в обиколка 16, Рей загуби много, след като отвори широко завой 7, което позволи на Басани и Разгатлиоглу да минат пред него. Малко след това турчинът зае трето място.

Резултатите позволиха на Баутиста да увеличи преднината си в шампионата до 59 точки пред Разгатлиоглу. Той натрупа още 29 точки през уикенда. Взе и първия си трипъл от Арагон 2019 и четвърти в кариерата си. Той стана първият състезател с три победи на пистата Каталуня и се доближава до 50 подиума – сега е с 48.

Риналди взе своя 14-ти подиум на WorldSBK с второ място и това е 135-ият път, когато Ducati завършват 1-2, като същевременно постигнаха четвъртата си поредна победа на испанската писта. Третото място на Разгатлиоглу му донесе 72-и подиум в WorldSBK.