май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Егертер остава с Yamaha за втори сезон

Двойният шампион на WorldSSP е доволен от  GRT Yamaha в своя дебютен сезон и ще остане с японската марка за следващата 2024 г.

Доминик Егертер (GYTR GRT Yamaha) ще остане с Yamaha за 2024 г. в WorldSBK след като подписа нов договор. Швейцарският състезател си осигури промоционален контракт в WorldSBK този сезон след втората си поредна титла в WorldSSP и впечатли през целия си дебютен сезон. Това принуди Yamaha да поднови договора му за 2024 г. и да осигури услугите му за втори пореден сезон.

Пилотът с №77 за първи път се присъедини към падока на WorldSBK с Ten Racing Kate Yamaha в WorldSSP през 2021 г. и спечели титлата след дълга битка със Стивън Одендал. Егертер спечели 10 от 21 състезания в първата си кампания за титлата. Той включително има две победи в домашния кръг на отбора на пистата TT Ассен. Той подкрепи това с още по-доминираща титла през 2022 г., със 17 победи в 23-те състезания, в които участва, като победи Лоренцо Балдасари. През същата година той спечели Световната купа в MotoE. След като Егертер взе две световни титли през същата година, се насочи към WorldSBK като двукратен шампион на WorldSSP.

В кампанията си новобранец в WorldSBK, 32-годишният състезател веднага се изяви. Той  постави своята машина Yamaha YZF-R1 на първия ред на Филип Айлънд, въпреки че спука задната гума в последната си летяща обиколка. Той също повтори същото на пистата  Барселона-Каталуня. Швейцарският състезател има най-добро класиране на 4-о място, като на косъм изпусна подиума с две секунди зад Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) в състезание 2 на Ассен.

Егертер също има богат опит в Световния шампионат Moto2. Участвал е в 168 състезания в междинния клас,  като е спечелил една победа и една първа позиция. Той тества състезателния мотоциклет за MotoGP на Suzuki миналата година. Впечатли, когато кара за първи път машина за Гран При по време, когато караше в WorldSSP. През 2024 г. той ще се завърне на машината YZF-R1 за Yamaha, но за кой отбор ще се състезава все още не се е разкрива.