август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Кои пилоти ще застанат на старта през 2022 г.

Стартовата решетка за сезон 2022 в WorldSBK вече започна да се оформя. Засега 21 състезатели вече имат потвърден статус за догодина.  Към “старите кучета” на решетката се присъединяват много новаци. Промени има в три от фабричните отбори, включително изцяло нов състав от новаци в Team HRC. Досегашните потвърдени договори, както и още много предстоящи, вече предполагат,  че сезон 2022 ще бъде оспорван

Без промени в Kawasaki Racing и Pata Yamaha

Двата екипа, които които спориха за титлите при пилотите и конструкторите, остават със същите пилоти.  Шампионът Топрак Разгатлиоглу остава в Pata Yamaha, със съотборник Андреа Локатели. Джонатан Реа (Kawasaki Racing) запазва съотборника си в  KRT Алекс Лоус.

Промени има в три заводски екипа

Най-голямата промяна е в Team HRC. С мотоциклетите на Honda  ще стартира състав за новобранци. Единият от тях е звездата на MotoGP Икер Лекуона и ветеранът на Moto2 Шави Виерге. И двата идват от падока на MotoGP, за да заемат своето място в WorldSBK в заводския отбор на Honda. След опита на Алваро Баутиста и Леон Хаслам за кампаниите 2020 и 2021, Honda са възприели различен подход към състава си за 2022 г.

Алваро Баутиста започна кариерата си в WorldSBK с отбора Aruba.it Racing – Ducati, като притисна Реа през първата половина на 2019 г. след доминиращ старт на сезона. Той се премести в отбора HRC за два сезона след това, но ще се върне в Ducati през 2022 г., надявайки се да подражава на формата, която показа, когато за първи път се присъедини към производителя от Болоня. Към него в заводския отбор ще се присъедини Майкъл Рубен Риналди. За младия италианец това е втори сезон в екипа на Ducati.

Завръщането на Баутиста в Ducati беше улеснено от преминаването на Скот Рединг в отбора на BMW Motorrad. Рединг, подобно на Баутиста, премина в WorldSBK от MotoGP и се присъедини към Ducati, но след два сезона реши да се насочи към BMW, където ще се състезава заедно с холандеца Михаел ван дер Марк.

Трансфери от WorldSSP в елита на  WorldSBK

Двама състезатели от WorldSSP ще се подредят в решетката на WorldSBK за 2022 г. Филип Йотъл ще се присъедини към Team GoEleven, след като постигна споразумение, което обхваща както 2022 и 2023 г. Това стана, след два сезона, в които той се състезава за същия тим в WorldSSP и стана редовен посетител на подиума.

Италианецът Лука Бернарди ще направи стъпката към WorldSBK с екипа на Barni Racing след един сезон в WorldSSP, който беше прекратен предсрочно поради контузия. Подобно на Йотал, Бернарди стана редовен претендент на подиума по време на престоя си в WorldSSP и също така се споразумя за двугодишен договор с новия си отбор, тъй като пристига в WorldSBK само на 20 години.

Местата при независимите

Наред с Team GoEleven и Barni Racing, други независими екипи също потвърдиха своите състезатели за 2022 г. Гарет Герлоф и Кохта Нозане остават в GRT Yamaha за следващия сезон с Yamaha YZF R1. Bonovo action BMW Racing ще се разшири до двама състезатели за 2022 г.: Лорис Баз се завръща в WorldSBK след един сезон в САЩ и кратък престой в WorldSBK тази година. Докато ирландецът Юджийн Лавърти се завръща на пълен работен ден в WorldSBK след трудна кампания през 2021 г.

Белгийският състезател Лорис Кресон беше обявен за двугодишен договор с OUTDO TPR Team Pedercini Racing от 2021 г. Лукас Махиас, който пропусна края на кампанията през 2021 поради контузия, също ще се върне през 2022 г. в отбора на Kawasaki Puccetti Racing. MIE Racing Honda ще се увеличи с до два мотоциклета за 2022 г. Леандро Меркадо ще бъде втори сезон с отбора, заедно с новобранеца Хафис Сяхрин. Аксел Басани остава с Motocorsa Racing за втори шампионат в WorldSBK след звезден сезон за новобранеца, където той осигури един подиум и стана редовен претендент на подиума през втората половина на сезона.

Непотвърдените пилоти

Въпреки потвърждението за състави от осем независими  екипа, много все още не са потвърдили плановете си за следващия сезон. Orelac Racing VerdNatura и Gil Motor Sport-Yamaha все още не са обявили плановете си за следващия сезон. Pedercini Kawasaki се разшири в състав от два мотоциклета за този сезон,  но е  потвърден само един състезател за 2022 г. досега.