WorldSBK: Обявиха предварителния календар за 2022 г.

Стефан Илиев

Потвърден бе предварителния календар на WorldSBK за 2022 г., в зависимост от развитието на пандемията COVID-19. Световното първенство по супербайк обхваща четири континента. WorldSBK ще посети различни писти, като шампионатът е готов да бъде домакин на битката за титлата до самия край на сезона. В момента 13 кръга са в предварителния календар с едно събитие, което ще бъде обявено по-късно (TBA), докато финалният кръг ще бъде в Австралия на пистата Филип Айлънд, но в момента няма дати. Официалният тест ще се проведе на 4 и 5 април в Моторланд Арагон, по-малко от седмица преди състезанието да започне на същото място.

Остават две от новите места за 2021 г. Международната улична писта Пертамина Мандалика в Индонезия и Аутодром Мост в Чехия направиха успешни дебюти през 2021 г. и ще приематотново стартове през 2022 г. Всички дати, събития и зрителско присъствие са предмет на еволюцията на пандемията COVID-19 и последващите ограничения, които произтичат от съответните правителства и органи.

Подобно на 2021 г., първите девет кръга на шампионата се провеждат в Европа. Моторланд Арагон започва сезона за втора поредна година от 8 до 10 април, преди TT на Ассен да приеме втория кръг от 22 до 24 април. Ещорил е домакин на трети кръг от 20 до 22 май, докато пистата в Мизано „Марко Симончели“ посреща WorldSBK в Италия за четвъртия кръг от 10 до 12 юни и кръга в Емилия-Романя. Следва Донингтън Парк за кръга на Великобритания от 15 до 17 юли, като присъстват двата класа WorldSBK и WorldSSP, единственият европейски кръг без WorldSSP300.

Шестият кръг ще бъде в Мост от 29 до 31 юли, преди лятната пауза. Френският старт остава през първата третина на септември – от 9 до 11. като 7-и  кръг. След две седмици е състезанието в Каталуня, преди португалския кръг две седмици след него на пистата в Алгарве от 7 до 9 октомври. Там е краят  на сезона WorldSSP300.

Последните три кръга на първенството ще са извън Европа. Аржентина ще бъде първата на пистата Сан Хуан Виликум от 21 до 23 октомври, преди да се проведе индонезийския кръг на в Мандалика. Пистата на Филип Айлънд е в предварителния календар, но все още не са определени дати. Там ще завърши сезона за първи път от 1996 г. Предстои да бъде обявено 13-то събитие, като датите и мястото на провеждане ще бъдат съобщени допълнително. Неевропейските състезания ще включват само класове WorldSBK и WorldSSP.

Календар на WorldSBK за 2022 г. по-долу:

 • 8 – 10 април: Моторланд Арагон, Испания
 • 22 – 24 април: TT Ассен, Холандия
 • 20 – 22 май: Ещорил, Португалия
 • 10 – 12 юни: Мизано “Марко Симончели”, Италия
 • 15 – 17 юли: Донингтън Парк, Великобритания
 • 29 – 31 юли: Аутодром Мост, Чехия
 • 9 – 11 септември: Маникур, Франция
 • 23 – 25 септември: Барселона – Каталуния, Испания
 • 7 – 9 октомври: Аутодромо до Алгарве, Португалия
 • 21 – 23 октомври: Сан Хуан Виликум, Аржентина
 • 11 – 13 ноември: Пертамина Мандалика, Индонезия
 • Трябва да се определят дати: Филип Айлънд, Австралия
 • Предстои да бъде обявено 13-то състезание (TBA)

Next Post

Никола Цолов завършва сезона със среща с Фернандо Алонсо

Младата надежда на родния моторспорт Никола Цолов или както е известен – Българският Лъв, завърши сезона с посещение при Фернандо Алонсо, ден след като легендарният пилот се качи на подиума […]