май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Обявиха предварителния календар за 2021 г.

Предварителният календар на световния шампионат в супербайк за 2021 бе потвърден, в зависимост от развитието на ситуацията с COVID-19. Шампионатът се оформя с предварителен календар преди новия сезон. Той обхваща четири континента.

Календарът на WorldSBK е отново актуализиран за предстоящата година. Битката за титлата обещава да се проведе точно до самия край на сезона. Понастоящем във временния календар са 13 кръга, като 12-ия в Австралия в момента е без дати. Индонезия се планира за завръщане за първи път от 1997 г., докато Ещорил (при условие, че се подпише договор) също ще се върне в календара, след като успешно затвори сезон 2020. Всички състезания обаче зависят от текущата COVID- 19 пандемия и последващите ограничения, произтичащи от това.

Първите 10 кръга на шампионата ще се проведат в цяла Европа. Той стартира на Моторланд Арагон в Испания от 21 до 23 май. Следват Мизано и Донингтън Парк, като на британското трасе ще е само за клас WorldSBK на 4 юли. Холандският кръг в Асен ще е 4-и в разгара на европейското лято от 23 до 25 юли.

Следва чисто ново място в Circuito de Navarra в Испания,от 20 – 22 август. Това е седмата различна испанска писта в WorldSBK. Френският кръг има леко променен слот в началото на септември като 6-ии кръг, последван две седмици по-късно от Каталуния. Седмица след това WorldSBK има отново старт в Испания – на Херес. Португалският кръг в Портимао е в началото от октомври. Това ще бъде първата серия от три поредни старта в WorldSBK за повече от 20 години.

Последните три кръга на шампионата ще се проведат извън Европа.  Аржентина е първата с пистата Сах Хуан Виликум, преди Индонезия да се завърне с трасето Мандалика (Mandalika International Street Circuit), което дебютира в WorldSBK и тепорва подлежи на хомологация.

Пистата  Филип Айлънд е във временния календар, подлежи на договор, но все още предстои да бъдат определени дати към края на годината. В същото положение е и още един кръг в Ещорил. Той трябва да има договор и също да бъдат определени дати. Неевропейските състезания ще само за класове WorldSBK и WorldSSP.

Освен това ще има и тест, подкрепен от Dorna на пистата Каталуня край Барселона за WorldSSP и WorldSSP300 на 29 и 30 март, последван от двудневен тест WorldSBK на 31 март до 1 април.