юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Разгатлиоглу бие Рей в Superpole Race, Баутиста от 14-ти до 3-ти

7897979

“Титаничното трио” се събра заедно на подиума в надпреварата  Tissot Superpole Race в Мост. Победата спечели Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) след титанична битка с Джонатан Рей (Kawasaki Racing). Турската звезда намали преднината на Алваро Баутиста (Аруба.it Racing – Ducati) в шампионата до 49 точки. Испанецът се пребори от 14-то място на старта до място на подиума – 3-и, за да ограничи максимално загубата.

Аксел Басани (Motocorsa Racing) скочи от 4-о на първо място на старта. Скоро бе свален на 3-о място зад Разгатлиоглу и Рей. Двамата дръпнаха напред. Турчинът спечели две места в обиколка 4, като първо изпревари Рей, преди да задмине Басани и да излезе начело. В обиколка 6 Рей се придвижи пред Разгатлиоглу на завой 13, но пилотът на Yamaha отговори на завой 3 в следващия тур.

Двамата завършиха първи и втори, докато зад тях се водеше битка за третото място. То се реши в предпоследния завой на последната обиколка. Темпото на Басани спадна в сравнение с лидерите, Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) успя да го задмине на завой 20 в обиколка 10, за да си осигури финал на подиума от 14-то място на решетката. така той взе старт от първа редица за състезание 2 , заедно с Разгатлиоглу и Рей.

Победата на Разгатлиоглу беше 37-а в кариерата и пета за годината. Той се доближава до 109-те подиума на Карл Фогърти, като шампионът от 2021 г. изостава с пет от британеца. Рей отпразнува своя 400-ти старт в състезание WorldSBK с 255-ия си подиум, докато Баутиста добави своя 78-ми към рекорда си.

Четвъртото място на Басани означава, че той стартира на същата позиция, както в първите две състезания от кръга в Чехия, след като пропусна подиума. Към него ще се присъедини съперникът от Ducati Майкъл – Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) като той завърши пети. Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) преобразува старта си от първа редица в шесто място. Така той си осигури старт от втора редица за състезание 2, докато силният му уикенд продължава.