WorldSBK: Разгатлиоглу печели в Сан Хуан на рождения си ден

Стефан ИлиевТопрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) ще започни със сигурност 25-ия си рожден ден. Лидерът в класирането на WorldSBK спечели първото състезание от уикенда в Аржентина, на пистата Сан Хуан Виликум. Това бе 50-и подиум на турчина на 25-годишния му юбилей.

Разгатлиоглу продължи с блестящото си темпо от тренировките в състезание 1. Той и основния му конкурент Джонатан Реа (Kawasaki Racing), чиито мотор бе в специална цветова схема от 90 -те години, за да отбележат специалната годишнина за Kawasaki, направиха бърз старт. Единият бе втори, а другият – 5-и. Те поведоха в състезанието, в което на първа позиция бе Скот Рединг (Aruba.it Racing – Ducati), но британецът се озова на земята в завой 1 след катастрофа. Така пропадна в задната част на решетката.

Отпред и Реа оказа натиск върху Разгатлиоглу за лидерската позиция в състезанието, преди водачът в шампионата да отвори разлика пред пилота от Ълстър. В края на 8 -тата обиколка преднината на Топрак бе над 3 сек. Така той спокойно спечели състезанието и 50-ия подиум в кариерата си. За Yamaha това бе първи подиум на Сан Хуан Виликум. С второто си място Реа спечели 810-и подиум в шампионата за Великобритания. За втори път Реа не печели в Аржентина.

Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing-Ducati) стана 3-и и взе десетия подиум в кариерата си на пилот от WorldSBK. Той изпревари Аксел Басани (Motocorsa Racing) на половината дистанция от състезанието. Басани тръгна от първа редица за първи път в кариерата си в WorldSBK, но отстъпи в началото на трето място, преди Риналди да успее да го изпревари. Подиумът на Риналди беше 980-ият за Ducati в WorldSBK.

Битката за четвърто място се разгоря между Басани и Алекс Лоус (Kawasaki Racing). Лоус бе с цветова схема, вдъхновена от Top Gun, за да отбележи 125-годишнината на Kawasaki. Той атакува на 6 и 7 завои, за да премине на 4-о място, преди да дръпне на пилота на Ducati в завой 8. Така Лоус стана 4-и, а Басани завърши на пето място.

Андреа Локатели (Pata Yamaha) също имаше силен старт, но скоро се оказа, че се срива назад в класирането. Той започна битка с Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad) и Гарет Герлоф (GRT Yamaha). Нидерландецът стана 6-и, а Герлоф – 7-и. Силите на Локатели стигнаха до 8-о място, след като стартира от шесто.

Рединг завърши надпреварата 9-и. Той се пребори с доста конкуренти, като тръгна от задната част на колоната след падането си на завой 1. Така влезе в топ 10, пред Леон Хаслам (HRC), който също влезе в челната десетка.

Next Post

WRC: Нювил триумфира в Испания, титлата се решава в Италия

Тиери Нювил  с Hyundai i20 спечели рали „Испания“ – предпоследен кръг от световния шампионат. Въпросът за световната титла обаче остава открит, тъй като втори стана Елфин Евънс с Toyota Yaris […]