февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Разгатлиоглу печели състезанието Суперпол на Портимао, след битка с Баутиста

Под огромен натиск по време на състезанието Tissot Superpole в WorldSBK, световният шампион Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) взе зашеметяваща победа на Аутодромо Интернасионал до Алгарве. Битката между двамата продължи всичките десет обиколки по време на състезанието. Разгатлиоглу спечели само с 0,123 секунди пред Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) в края.

Разгатлиоглу направи холшот в началото, за да излезе начело. Той обаче беше под постоянен натиск от лидера в шампионата Баутиста, който се премести от четвърто на второ място. Баутиста искаше да изпревари Разгатлиоглу във всяка обиколка, използвайки за атака мощността на Ducati надолу по правата към бокса. Разгатлиоглу обаче устоя на натиска в зоната на спиране на завой 1. Така успя да удържи победата само с 0,123 сек.

Шесткратният шампион Джонатан Рей (Kawasaki Racing) първоначално се бореше за челото, но отстъпи. Той завърши на трето място и на повече от секунда от Баутиста. Все пак направи нов рекорд за обиколка на пистата – 1:40.135. Това означава, че първият ред за второто състезание ще бъде съставен от Разгатлиоглу, Баутиста и Рей.

Рей финишира само с половин секунда пред съотборника си Алекс Лоус (Kawasaki Racing), който остна 4-и. Лоус ще започне от втория ред на стартовата решетка. Към него се присъедини италианското дуо Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) и Аксел Басани (Motocorsa Racing) – 5-и и 6-и.

Басани участва в ожесточена битка с Андреа Локатели (Pata Yamaha) в края на състезанието. Локатели изпусна шестото място само с 0,098 сек. Той имаше повече от пет секунди преднина пред Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad), който взе първото си място в топ 10 след Асен, след като стартира от 20-о място.

Ван дер Марк беше единственият състезател на BMW на стартовата решетка, който караше по-твърдата гума SC0 и това се отплати. Той завърши пред Лорис Баз (Bonovo Action BMW) – 9-и. Десети стана Шави Виерге (Team HRC), като двамата бяха разделени с 0.069 сек.