февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Разгатлиоглу спечели победа в първия старт на Портимао с рекорд за обиколка

Съкратеното състезание 1 от WorldSBK  на Аутодромо Интарнасионал до Алгарве бе драматично. Първите трима в класирането на шампионата се бореха от различни позиции за местата на подиума. В крайна сметка Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) спечели победата пред Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) в края на битката от 14 тура. Шампионът Разгатлиоглу направи и най-бързата обиколка – 1:40,328, което е нов рекорд на пистата.

Състезанието бе съкратено след забавяне, заради катастрофа в първата надпревара на WorldSSP300. Трябваше да се изчака медицинският хеликоптер да се върне на пистата. Така в първото състезание на супербайк бяха направени 14 обиколки.

Действащият шампион Разгатлиоглу спечели победата след битка с Джонатан Рей (Kawasaki Racing) през първата половина на състезанието. Победният ход на Разгатлиоглу дойде в началото на обиколка 6 на завой 1, когато той задмина Рей, като преди това оди борба с Алекс Лоус (Kawasaki Racing) за второ място в първите няколко обиколки.

Баутиста тръгна от четвърто място на решетката и загуби време в началото на състезанието, но успя да се изкачи до второ до края на състезанието. Той изпревари Лоус на завой 1 на обиколка 3 и Аксел Басани (Motocorsa Racing) в обиколка 11 на същия завой. Баутиста трябваше да направи изпреварването отново. Направи го в обиколка 8, като излезе широко на завой 1 и си загуби време. Решаващият ход на Баутиста за второто място дойде в края на 11-ата и в началото на 12-ата. Той преодоля Рей, за да му отмъкне второто място. Така Рей остана 3-и.

Победата на Разгатлиоглу беше 27-ата в WorldSBK, поставяйки го наравно с Дъг Полен и Баутиста във вечното класиране. Това беше неговият 73-и подиум и 20-ти за сезон 2022. Второто място на Баутиста означава, че той е с 50 подиума в WorldSBK и се изравнява с Карлос Чека по брой на подиуми. Третото място за Rea продължи   неговата суша без победа от 16 състезания. Все пак той донесе 510-ия подиум на Kawasaki в WorldSBK.

Все по често се вижда през 2022 г., как Басани се бори за подиума през първата половина на състезанието. Той обаче отстъпи и завърши на четвърто място. Той трябваше да продължи да се бори с Лоус, след като отпадна от местата на подиума. И успя, след като двамата бяха разделени на финала от само 0.091 сек.

Лоус беше на второ място в първите обиколки, но подобно на Басани отстъпи 5-и. Андреа Локатели (Pata Yamaha) зае шесто място, четири секунди зад Лоус и четири секунди пред Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) на седмо място.

Трима се бореха усилено за осмо място, като бяха разделени с по-малко от половин секунда в края. Шави Виерге (Team HRC) зае осмо място пред Лорис Баз (Bonovo Action BMW) – 9-и и американската звезда Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha), който оформи топ 10. Баз беше само на 0.160 сек. зад Виерге, а Герлоф с още 0.269 сек. по-назад.