юни 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Разгатлиоглу триумфира и в състезание 2 на Мост

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пилотът на Yamaha Топрак Разгатлиоглу спечели второ състезание днес на пистата Autodrom Most. Действащия шампион Разгатлиоглу (Pata Yamaha) триумфира след титанична битка със своите съперници за титлата, продължила от началото до последните няколко обиколки на състезанието. Това бе пета победа на Разгатлиоглу в последните шест състезания.

Разгатлиоглу успя да влезе първи в завой 1 в началото, но винаги беше под натиск както от Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati), така и от Джонатан Рей (Kawasaki Racing). В обиколка 7 Рей направи атака на завой 1 и излезе пред турчина. Обиколка по-късно Топрак си върна позицията. В 11-та обиколка Баутиста се опита да изпревари Разгатлиоглу и Рей в завой 1. Рей излезе пред Баутиста, а 3-и беше Разгатлиоглу.

Две обиколки по-късно Баутиста използва скоростта си по правата, за да задмине Рей в завой 1, докато Разгатлиоглу направи своята атака срещу Рей в обиколка 15 на завой 1 за второ място. Скоро след това той беше на гърба на Баутиста и в обиколка 16 направи атака към лидерството на завой 20.

След това Разгатлиоглу трябваше да се защитава в завой 1 на няколко пъти, но успя да дръпне на Баутиста и Рей, за да вземе своята 24-та победа в WorldSBK и шеста за сезона. Баутиста бе втори, за да вземе своя 16-ти подиум за сезона и 43-ти в кариерата си, както и № 1002 за Ducati. Това беше и 160-то място за Испания на подиума в WorldSBK. Рей вече има 230 подиума, което е точно със 100 повече от Трой Корсър, който е втори в списъка за всички времена.

Скот Рединг (BMW Motorrad) направи пет класирания в топ 6 в последните шест състезания. Той завърши 4-и след вълнуваща битка с Аксел Басани (Motocorsa Racing) в първите две трети от състезанието. Басани направи зашеметяващ старт, за да се бори за местата на подиума, но се върна на четвърто място. След това позволи на Рединг да задмине. Така Басани успя да спечели три пети места на Autodrom Most.

Андреа Локатели (Pata Yamaha) стана 6-и, след като се възползва от техническия проблем на Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha). Преди това американецът го изпревари. Шави Виерге  (Team HRC) спечели седмо място – най-добрият му резултат, откакто завърши четвърти в Tissot Superpole Race в Misano. Осми стана Филип Йотъл  (Team Goeleven). Това е най-добрият резултат на германеца, откакто зае седмо място в състезанието Superpole в Асен.

Това беше най-добрият финал и на Лукас Махиас (Kawasaki Puccetti Racing) за сезон 2022. За втори път той влезе в топ 10, а пилотът от Самаринезе Лука Бернарди (BARNI Spark Racing) оформи десетката. Това е първият резултат на Бернарди от топ 10, откакто той се премести в WorldSBK в началото на сезон 2022.

Във временното класиране преди лятната пауза Баутиста води с 298 т., а след него е Рей с 267. Трети е Разгатлиоглу с 260.

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ