май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Разгатлиогтлу – шампион, Реа печели драматичното състезание 1 на Мандалика

Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) е новият шампион в WorldSBK. Той спечели титлата след драматично и напрегнато състезание 1 на уличната писта Pertamina Mandalika в Индонезия. Основният му конкурент Джонатан Реа (Kawasaki Racing) спечели победа в първото състезание. Второто място на Разгатлиоглу обаче му беше достатъчно, за да сложи короната след невероятния спектакъл.

Заради вчерашната тропическа буря, първото състезание бе отменено и всички в Индонезия се събра в един ден. Въпреки малкото дъжд, който падна преди началото на състезание 1, а то беше забавено и съкратено до 20 обиколки, вместо 21, всички състезатели стартираха със сликове. Разгатлиогле загуби позиции, когато светлините угаснаха, но се върна начело и поведе в началото на третата обиколка 3. Той изпревари Реа в десния завой 1. Отзад, Аксел Басани (Motocorsa Racing) си проправяше път напред, за да поведе за кратко,  след задмина Реа в 4-та обиколка на завой 12 и след това Разгатлиоглу в 5-та обиколка на 10-тия завой.

В края на 5-та обиколка, Реа си проправи път към Басани на изхода от завой 16, преди Разгатлиоглу да го последва на завой 1 в началото на 16-та обиколка. Двамата си размениха първото място през 6-та обиколка. Реа отново поведе и дръпна с около една десета от своя съперник за титлата, който остана на второ място. Двамата още няколко пъти си размениха позициите. В 10-ата обиколка Скот Рединг ( Aruba.it Racing – Ducati) взе второто място от Реа.

Разгатлиоглу отвори широко в дългия ляв 16-и завой, губейки преднината в надпреварата от Рединг и Реа. Въпреки че загуби двете позиции, той започна да откъсва разликата, докато преследваше водещите двама състезатели. Реа пое водачеството в надпреварата в 16-та обиколка на завой 10, преди Рединг да загуби позиции, опитвайки се да атакува Реа. Разгатлиоглу намали разликата, а на 18-ата обиколка го изпревари на завой 1. Разгатлиоглу догони Реа през последните два тура. Но и второто място му бе достатъчно да вземе титлата за 2021 г. Въпреки че разликата бе 25 т.  – 551 за турчина, срещу 526 за пилота от Ълстър, Разгатлиоглу е спечелил повече състезания от Реа, като състезанията Tissot Superpole не се броят в случай на равенство.

Трите най-добри в шампионата вече са заковани на местата си – Разгатлиоглу на първо, Реа на второ и Рединг на трето. Това означава, че Разгатлиоглу спечели първата титла на Yamaha от сезон 2009, когато спечелиха с американеца Бен Спийс. Турчинът прекъсна серията от шест поредни титли на Реа. Турската звезда, на 25 години, 1 месец и 5 дни, става третият най-млад шампион на всички времена, след Джеймс Тозланд и Трой Корсер. Победата на Реа означава, че той вече е спечелил на 21 различни писти – рекорд за победи на различни места в WorldSBK.

Басани бе в топ 3 по-голямата част от първата половина на състезанието и за кратко водеше надпреварата, но отпадна от водещата тройка. В крайна сметка той завърши на 5-и, след като загуби позиция от Андреа Локатели (Pata Yamaha) в края на състезанието. Локатели се „събуди“, когато условията на пистата продължаваха да се подобряват. Той атакува и Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad), за да се придвижи на пето място и да изтласка нидерландеца 6-и С четвъртото си място Локатели се придвижва на четвърто място в класирането на шампионата, с една точка пред Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati).

Предпоследното състезание на Алваро Баутиста за отбора HRC бе ознаменувано със 7-о място. Той издържа натиска на Чаз Дейвис (Team GoEleven). Аржентинският пилот Леандро Меркадо (MIE Racing Honda) спечели девето място, побеждавайки Том Сайкс (BMW Motorrad).