WorldSBK: Реа се разписа в състезание 2 в Алгарве, а Разгатлиоглу катастрофира

Стефан Илиев

Съдбата се обърна на Autodromo Internacional do Algarve и този път осигури възходи и падения в битката за титлата в WorldSBK. Този път, във второто състезание Джонатан Реа (Kawasaki Racing) спечели, след две катастрофи. Така той отговори на лидера в шампионата Toprak Разгатлиоглу (Pata Yamaha), който този път катастрофира на завой 15.

Стартът беше забавен поради технически проблем, когато състезателите се наредиха на решетката за състезание 2. Забавеният старт означаваше, че дистанцията беше намалена с една обиколка – от 20 на 19. Джонатан Реа тръгна 10-и, но в края на първата обиколка бе втори. Топрак Разгатлиоглу бе 3-и. Реа направи своята атака на бързия ляв завой 9 във втората обиколка и задмина Скот Рединг (Aruba.it Racing-Ducati), който беше водач след старта.

В началото на втората обиколка Разгатлиоглу изпревари Реа в завой 1, преди шесткратният световен шампион да си върне позицията. Триото се бореше през първите обиколки. Както Разгатлиоглу, така и Реа успяха да се възползват от това, че Рединг отвори широко на завой 5, а и завой 10. Разгатлиоглу атакува Реа на десния завой 1 в началото на 7-ата обиколка. Реа отговори на завой 11.

В края на 10-ия тур Разгатлиоглу катастрофира на завой 15. Същото падане, на това място направи и Реа в състезание 1. Така Реа взе 110-ата победа в кариерата си и 210-ия си подиум, като намали разликата в шампионата до 24 точки. Победата на Реа означава, че той и Разгатлиоглу са спечелили 25 подиума този сезон, което се случва за първи път в историята на WorldSBK. Първите двама в шампионата са с по 25 подиума и по 11 победи.

В началото на 13-та обиколка, Лорис Баз (GoEleven) се изкачи на подиума на трето място в състезание 2. Той изпревари Андреа Локатели (Pata Yamaha) в завой 1. Алваро Баутиста (HRC) се опита да ги задмине и двамата, но Баз беше умен и блокира испанския пилот, за да заеме отново третото място. Две обиколки по-късно и Баутиста опита да атакува в първите няколко завоя, но Баз защити и запази позицията. Битката продължи, като Баутиста всеки път се опитваше да го изпревари в завой 1, а Баз отговаряше на Завой 2.

На 18-ата обиколка Баутиста се изпревари Баз в завой 5. Баутиста обаче отвори широко завоя и Баз си върна мястото. На изхода на завоя двамата имаха контакт, като Баутиста отпадна от състезанието. Баз се докопа до третия си подиум от завръщането си в WorldSBK и донесе 980-то място на подиума за Ducati.

Локатели стана 4-и, а  след него бе Гарет Герлоф (GRT Yamaha). Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad) беше шести, след като стартира от първа позиция, на пет секунди от Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) – 7-и. Италианецът страда от изкълчване и контузия на десния глезен и после получи и контузия на дясното бедро,  след като катастрофира на състезанието Tissot Superpole Race. Той се бори с Леон Хаслам (HRC) през цялото състезание, като двамата бяха разделени само с три десети на финала. Хаслам финишира 8-и.

Новакът Аксел Басани (Motocorsa Racing) продължи силната си форма с 9-о място, след като се бори с Реа по време на първата обиколка на състезанието. Той завърши с две десети пред Юджийн Лавърти (BMW Motorrad), като пак взе точки като заместник на Том Сайкс.Next Post

Moto3: Изан Гевара с GASGAS е победител след два червени флага в Остин

Изан Гевара (Solunion GAS GAS Aspar Team) бе обявен за победител в клас Moto3 в Гран при на Америките след като по време на състезанието бяха показани два червени флага. […]