май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Рей печели битката с Баутиста на Арагон с 0,9 сек.

Джонатан Рей (Kawasaki Racing) е първият победител за сезон 2022 в WorldSBK. Той водеше люта битка по дистанцията от 18 обиколки на пистата Моторланд Арагон с 18 обиколки с Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati), който стана втори. За пети път в кариерата си Рей печели първото състезание за сезона.

Шампионатът този сезон вещае да бъде оспорван. Това пролича още на първата сесия на Tissot Superpole от WorldSBK  за сезон 2022 г. И това беше неистов екшън на Моторланд Арагон. В 15-минутната сесия се появиха искри, но в края блесна шампионът Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha), който направи нов рекорд за обиколка – 1:48.267. Той донесе на турчина 5-а първа позиция в кариерата му. Това беше първият пол на Yamaha в първия кръг след дебюта на Бен Спайс през 2009 г. на Филип Айлънд.

Разгатлиоглу изпревари Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) с 0,006 сек. Това е една от най-малките разлики между първите двама състезатели в решетката в историята на WorldSBK и най-малката от 2018 г. насам. Джонатан Реа (Kawasaki) зае трето място. Така трима производители се наредиха на първи ред. Трофеите за Суперпол им връчи трикратният световен шампион в WorldSBK Трой Бейлис.

На първото състезание, когато светлините угаснаха, Баутиста взе холшота в завой 1, но скоро се оказа на второ място, тъй като Топрак Разгатлиоглу си проправи път на завой 2. Това означаваше, че Рей стана 3-и. Той скоро се върна в предната част, като първите трима се бореха през всяка обиколка.

Подобно на 2021 г., състезателите на Yamaha, Ducati и Kawasaki си разменяха позициите. Разгатлиоглу, Баутиста и Рей се бореха за победа, като всеки използваше силните страни на мотоциклета си в търсене на победа. Триото се изпреварваха един друг, като предпочитаната опция за атака на Рей беше в завой 7.

В края на 9-ата обиколка Баутиста позволи на Рей да се върне в завой 1 като лидер в началото на 10 обиколка. Северноирландецът поведе за няколко обиколки, но двамата продължиха да се борят през последните два завоя за победата. В 14-та обиколка Баутиста използва силата на своето Ducati, за да поведе в надпреварата, преди Рей да отговори в завой 7. Баутиста опита да премине в последната обиколка в последните два завоя, но Рей успя да защити позицията, преди да спечели състезанието.

В битката между Реа и Баутиста, които успяха да откъснат от Разгатлиоглу, той остана 3-и. Действащият световен шампион спечели подиума. С победата Рей си осигури 21-ия пореден подиум в Арагон и 22-ия общо – най-много от всеки друг пилот на една писта. За Рей това 216-ия му подиум в кариерата.

Второто място за Баутиста означава, че той вече има 28 подиума в кариерата си, докато Разгатлиоглу вече има 54 в кариерата.

Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) спечели четвъртото място, след като завърши на около пет секунди зад от Разгатлиоглу. Италианецът се биеше във водещата група през първата половина на състезанието, но скоро се озова на пистата сам. Той финишира на пет секунди от своя колега Андреа Локатели (Pata Yamaha).

И двамата състезатели на отбора на HRC завършиха в първите седем. Икер Лекуона и Шави Виерге завършиха съответно шести и седми. Това е силен старт за двамата испански новаци в Honda, които искат да оглавят усилията на заводския отбор през 2022 г.

Илия Микалчик (BMW Motorrad) стана 8-и при дебюта си. Той отбеляза първите точки за Украйна в WorldSBK. Той е и първият пилот от Украйна, който се състезава в WorldSBK, като завърши само на 0.084 сек. от Виерге.

Американската звезда Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha) завърши на девето място, само на три десети от Микалчик. Ирландският пилот Юджийн Лавърти (Bonovo Action BMW) завърши в топ 10 в първото си състезание с екипа на Bonovo BMW.