май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Рей печели първото състезание на Ассен

Класическата първа надпревара на Катедралата на скоростта в Ассен в WorldSBK спечели Джонатан Рей. Пилотът на Kawasaki Racing направи зашеметяващо каране след традиционната битка и спечели първото състезание.

Рей се справи с предизвикателствата на Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) и Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha). Тега той е лидер в шампионата само с две точки.

Разгатлиоглу направи добър старт от полпозишън и гледаше да запази преднината си, но скоро се оказа под натиск от Рей. Баутиста се бореше да излезе напред от пето място в решетката. Първата атака на Рей бе в 3-ата обиколка. На изхода от шикана той изпревари Разгатлиголу и задържа преднината за няколко обиколки, преди турчина да отговори на същото място в 13-ата обиколка.

Рей отново атакува и излезе напред в 16-та обиколка на завой 1. В същата обиколка и Баутиста направи своята атака за второ място. Така действащият шампион трябваше да се задоволи с 3-ото място.

Шесткратният шампион успя да удържи първото място до финала въпреки опитите на Баутиста да го атакува. Така Рей спечели 99-ата си победа с Kawasaki и 16-а на ТТ на Ассен. Това бе победа № 300 за британски пилот в WorldSBK.

С второто си място за Баутиста спечели 31-ия си подиум в WorldSBK. С Разгатлиоглу на трето място означава, че тримата си поделят подиума общо 10 пъти досега.

Андреа Локатели (Pata Yamaha) спечели четвъртото място, след като се движеше в челната тройка през първите части на състезанието. Пети стана Икер Лекуона с Honda и за първи ът влезе в топ 5 в WorldSBK.