май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Риа на крачка от титлата, Рединг му обърка сметките

Новакът Скот Рединг (ARUBA.IT Racing – Ducati) спечели победа във второто състезание на пистата Маникур във Франция. Така празникът, който подготвяха от Kawasaki Racing за спечелването на титлата в WorldSBK от Джонатан Риа се отлага за последния кръг от шампионата на пистата Ещорил в Португалия в средата на октомври.

Вчера, в първото състезание победител стана Риа. Пилотът от Северна Ирландия стана първи и днес на Състезанието Tissot Superpole.  Така Джонатан Риа (Kawasaki Racing) е съвсем близо до два рекорда – историческата 6-а поредна световна титла и непостигнатите от никого досега 100 победи. Tissot Superpole беше състезание №300 за Риа в категорията WorldSBK и той взе своята 99-а победа.

С успеха си във втория старт обаче Рединг запази шансовете да се бори за титлата, макар и само теоретични. Сега Риа води на Рединг с 59 т., като в оставащите три старта от последния кръг могат да се вземат максимум 62 т. Това означава, че на шампиона от Северна Ирландия са му нужни най-много 4 т., за да защити короната си и да стане за 6-и път шампион.

На подиума втори стъпи Лорис Баз (Ten Kate Racing Yamaha). Така местният герой взе втори подиум у дома и стана първи при независимите пилоти. Трети стана Чаз Дейвис (ARUBA.IT Racing – Ducati). Той изпревари Риа на 14-ата обиколка.