май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Риа печели Tissot Superpole пред дуета на BMW

Коварното британско време продължи да разиграва пилотите на пистата Донингтън Парк. Световният шампион Джонатан Риа (Kawasaki Racing) обаче спечели  победата в състезанието Tissot Superpole в британския кръг. Екипът на BMW пък взе първия си двоен подиум от 2013 г. насам.

Дъжда преди състезанието наводни пистата, тя бързо изсъхна. Това означаваше малко хазартен избор на гуми. Особено за тези, които използваха интермедията на Pirelli. Риа стартира от първа позиция, докато Том Сайкс (BMW Motorrad) и съотборникът му Михаел ван дер Марк изглеждаха затруднени. Алекс Лоус (Kawasaki Racing) излезе на второ място.

Лоус притискаше Риа, но катастрофира във втората обиколка. Това позволи на двамата пилоти на BMW да се върнат в челото. Те започнаха битка с Леон Хаслам  (Team HRC) и Гарет Герлоф (GRT Yamaha). Така Сайкс и Ван дер Марк стигнаха до финала и взеха първия двоен подиум на BMW от Нюрбургринг през 2013 г. в втората надпревара. Това бе и 40-то състезание с ездачи на BMW на подиума. Това бе първи подиум за Сайкс след пауза от 645 дни. За последно той бе на стълбичката на Маникур през 2019 г. За Ван дер Марк пък беше първи подиум след Ещорил 2020 и първия в заводския тим на BMW.

Хаслам и Герлоф заеха 4-о и 5-о място, след състезателите на BMW. Четиримата пилоти бяха разделени от 1,5 сек. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamahа) се опита да повтори лудия си старт от вчера,  но стана 6-и. Така си осигури старт от втора редица в състезание 2.

Лукас Махиас (Kawasaki Puccetti Racing) постигна най-доброто си класиране в WorldSBK досега – 7-и, като ще тръгне от 3-а редица. Той бе пред Чаз Дейвис (GoEleven) и Андреа Локатели (Pata Yamaha) – 9-и, които са до него.