април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WorldSBK: Утвърден е предварителният календар за 2021 г.

Утвърден бе предварителен календар в WorldSBK за сезон 2021. Той е временен календар, в зависимост от развитието на ситуацията с COVID-19 (на снимката) и последващите ограничения, произтичащи от това

Световното първенство по супербайк ще бъде според предварителния календар на четири континента. Той е освежен, а битката за титлата през 2021 г. обещава да бъде до самия край на сезона. Понастоящем са предвидени 13 кръга, като един старт ще бъде обявен допълнително.  12-ия кръг в Австралия в момента е без дати. Индонезия се планира да се върне за първи път в програмата от 1997 г. насам. Ещорил се завръща в календара, след като състезанието мина успешно тази година.

Първите девет кръга от шампионата ще бъдат в Европа. Емблематичната писта TT Ассен ще бъде първия старт, където ще започне сезона в края на април. Следва Ещорил, където трябва да се подпише договор, който е първият от петте кръга на Иберийския полуостров. След него са Моторланд Арагон, Мизано и Донингтън Парк, където ще бъдат само пилотите от WorldSBK, а след това, от 4 юли има дълга пауза.

Френският кръг има променена дата в началото на септември като шести кръг. Следват два испански кръга – в Каталуня и две седмици по-късно и веднага след това на Херес. Пас след 7 дни е португалският кръг в Портимао в началото от октомври. Това ще бъде първата тройна поредица в WorldSBK за повече от 20 години.

Последните три кръга на шампионата ще се проведат извън Европа. Аржентина е първата на пистата Сан Хуан Виликум, преди Индонезия да се завърне. Дебютът на Mandalika International Street Circuit в WorldSBK обаче първо трябва да мине през хомологация на трасето.  Стартът на Филип Айлънд също подлежи на договор и тепърва ще бъдат определени дати към края на годината. Ще трябва да се обяви и 13-ия кръг като дати и място.

Неевропейските състезания ще се провеждат само с класове WorldSBK и WorldSSP.