WRC: Елфин Евънс контролира ситуацията във Финландия с 5 етапни победи

Стефан Илиев

Елфин Евънс с Toyota Yaris пое контрола на рали Финландия – 10-и кръг от световния шампионат. Уелсецът пое контрола тази сутрин с четири поредни спечелени скоростни отсечки.  Това го прати от 3-о на първо място, откъдето измести Крейг Брийн с Hyundai i20. Втори денят завърши От Танак, също с Hyundai i20, който е на 9,1 сек. Лидерът след първия ден Брийн е 3-и на 19,5 сек.

Танак се озъби на Евънс, като спечели три поредни етапа. После Евънс даде отговор с още да добави още едно най-добро време, а след това двамата дадоха равно време в последния 2,35 км етап в Ювайскила .

Победата във Финландия е от съществено значение за Еванс, за да запази надеждите си за първа световна титла. Въпреки това, той си призна няколко малки грешки, но беше доволен от представянето си в трудния и дълъг ден, който съдържаше повече от половината от състезателната дистанция на ралито.

Сутринта Танак нямаше отговор на пилота от Уелс. Промените в настройките на i20, които направи в сервизния парк, промениха колата и той се впусна в атака.

Брийн започна деня с крехка преднина. Ирландецът обаче не успя да отговори на темпото на съперниците си. След като отстъпи първото място на Еванс във втория етап на тази сутрин, той изостана и зад Танак следобед и завърши деня с 19,5 сек. изоставане.

Есапека Лапи запази 4-о място с частния Toyota Yaris. Финландецът отстъпи с 6,7 сек. след аванса вчера, но остана на 25,3 сек. от Брийн.

Кале Рованпера, който бе в битката за победата вчера, днес катастрофира. Той отстъпи на Лапи четвъртото място в първата отсечка. След три етапа финландецът излезе от трасето, преди да се разбие в купчина пръст край пътя и да се оттегли със смачкана предница на колата си. Но не само той катастрофира.

Лидерът на шампионата Себастиен Ожие беше пети, с още 38,9 секунди назад. Французинът изостана с проблеми в настройките на своя Yaris. Нещата се оправиха в сервизния парк и Ожие свести душа следобед.

Надеждите му за добро класиране бяха подпомогнати от Тиери Нювил. Белгиецът увеличи преднината си пред Ожие, преди да спре във финалния етап в гората с повреда в предницата на своя i20. Дуото на Ford Fiesta Гюс Грийнсмит и Адриен Формо бяха шести и седми. Лидерът в WRC2 Теему Сунинен бе 8-и с Volkswagen Polo GTI. Мадс Остберг и лидерът на WRC3 Емил Линдхолм завършиха класацията.

Още двама пилоти отпаднаха с катастрофи днес, като камъни край пътя им объркаха нещата. Единият бе Такамото Кацута, който катастрофира в 8-ия етап Пайяла тази сутрин. Той се приземи лошо след скок и влезе със своята Toyota Yaris в храсталака. Със счупеното дясно задно окачване японецът спря.  Оскар Солберг с Hyundai i20 R5 също катастрофира след закантване в канавката встрани от пътя. Колата му бе тотално разбита и едва ли ще бъде възстановена за последния ден.

Утре има само четири отсечки, с дължина 45,74 км. Те са на изток от Ювайскила по класическите  пътища на Лаукаа и големите скокове на Рухимяки. Второто минаване на Рухимяки е пауърстейджа, който носи бонус точки.Next Post

Moto3: Хауме Масия за първи път на полпозишън след Доха

За първи път от Гран при на Доха в началото на шампионата, Хауме Масия (Red Bull KTM Ajo) ще стартира от първа позиция в Гран при на Америка в Остин. […]