май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Ипър отпадна заради пандемията

Рали Ипър, което тази година трябваше да бъде предпоследен старт от световния шампионат, отпада от календара. Това стана ясно днес, а причината е тежката епидемиологична обстановка, свързана с Covid-19 в Белгия.

Белгия за първи път щеше да бъде домакин на кръг от WRC. Указанията на регионалното правителство обаче бяха причина организаторът на ралито – Club Superstage, да отмени предпоследния кръг на сезона днес следобед.

Нарастващите данни за коронавируса доведоха до строги мерки за ограничаване на разпространението му. Сериозното положение в болниците и увеличаването на броя на заболелите наложи да се въведат допълнителни социални ограничения.

„Винаги сме подкрепяли изцяло рали Ипър, но този път не можем да оставим ралито да се състои“ – каза Емили Талпе, кмет на град Ипър. – „Взехме това решение в тясна консултация с губернатора на Западна Фландрия Карл Декалуве и кметовете на другите общини.“

Ян Хюи от Club Superstage каза, че организаторите напълно са разбрали решението: „В момента здравето на населението, на персонала в сектора на грижите, на нашите служители и доброволци, на участниците и на всички фенове на ралита е на първо място. Проследихме здравната криза в тясна консултация с местните власти. За съжаление цифрите продължиха да нарастват драстично. Рали Ипър от години е начело на безопасността в Европа. Този път здравето също е от първостепенна важност. “