WRC: Кале Рованпера води след втория ден на рали Акрополис

Стефан Илиев

Кале Рованпера с Toyota e  начело в  рали Акрополис след първите 6 специални етапа. Той спечели две отсечки и има преднина от 3,7 сек. пред пилота на Hyundai Ойт Танак. Трети е  световният шампион Себастиен Ожие с  Toyota на 3,9 сек. от финландския си съотборник и само на 2 десети от Танак, който също спечели два етапа. Ожие пък имаше най-добро време на вчерашния суперспециален етап по улиците на столицата Атина и днес победи в 4-ата отсечка.

Рованпера бе 4-и в първата за деня отсечка Аги Теодори с дължина 17,54 км Aghii Theodori. После 20-годишния финландец се изкачи до върха на класацията с най-бързо време в следващите Лутраки – 19.40 км Лутраки, за да поведе Отт Танак с 3.0 сек. Етапите бяха по скалистите и прашни трасета на полуостров Пелопонес, близо до Коринтския канал.

Подобно на всички, Рованпера избра гумите на Pirelli от твърда смес Scorpion за сухи и твърди етапи. След предпазлив подход към Аги Теодори, който бе спечелен от Танак, за да види как ще се държи колата. Ожие изостана, тъй като Танак бе 3-и на Лутраки и бе по петите на Рованпера.

Ожие бе трети, тъй като бе чистача на пътищата, но се справи чудесно да е на 1,3 сек. от Танак.

Дуото на Hyundai Дани Сордо и Тиери Нювил бяха четвърти и пети. Испанецът получи 10 секунди наказание за фалстарт на Лутраки. Нювил пък имаше проблеми със сервото на волана и закъсня с 24 минути на контролата между 3-ия и 4-ия етап. За това получи 4 минути наказание.

По-големи ядове се случиха на Елфин Еванс. Уелсецът беше трети, но проблеми със скоростната кутия, която блокира на 6-а предавка. Той загуби време по етапите, а и получи наказание от 2:10 мин. Евънс е на 16-о място в класирането.

На пета и 6-а позиция се двамата пилоти на Ford Fiesta WRC Адриен Формо и Гюс Грийнсмит.СЛЕДВАЩА

Формула 1: Ботас бие Хамилтън и Верстапен в квалификацията за спринта на Монца

Валтери Ботас преди раздялата си с Mercedes взе наградата Pirelli Speed ​​King в Монца, като бе най-бърз на квалификацията за […]