WRC: Крейг Брийн води в рали Финландия след първия ден

Стефан Илиев

Крейг Брийн с Hyundai i20 след първия ден на рали Финландия. Той отмъкна лидерската позиция от съотборника си От Танак в страхотен финал за деня. Последният етап, който направи лидер Брийн, бе на фарове в гората.

Брин изпревари естонеца, който беше начело през целия първи ден на ралито, с изключение на първия етап, който спечели японецът Такамото Кацута с Toyota. Последната отсечка  Оитила бе първата на тъмно от 1994 г. насам. Тъкмо сред дърветата около пътя,  осветен от фаровете на колата си Hyundai i20, ирландецът стопи преднината на Танак от 1,5 сек., за да поведе с 2,8 сек. Само 7,9 секунди затваряха челната петица след неистовото каране в първия ден – петък. В тази петица са Елфин Еванс, Есапека Лапи и Кале Рованпера,  които преследват двамата лидери.

Брин и Танак взеха по две етапни победи на етапи и не бяха разделени на повече от четири секунди. Ралито около Ювайскила доказа, че е едно от най-бързите в WRC на макадам.

Танак се надява за третата поредна победа в рали Финландия, тъй като спечели през 2018 и 2019 г. Той беше изненадан, че успя да се пребори срещу екипа на Toyota Gazoo Racing, който е базиран близо до Ювайскила и е непобеден в ралито от 2017 г. насам.

Евънс дори изпревари дуелиращата се двойка на Hyundai преди Оитила, за да даде най-добро време на фарове и скочи от пето на трето място с неговият Toyota Yaris. Уелсецът се пазеше от неприятности да завърши трети – на 3,3 сек. зад Танак и шест десети пред Лапи.

Есапека Лапи, победителят през 2017 г., се връща на най-високо ниво за първи път от декември миналата година. Бързо се отърси от това, че е с частен Yaris. Той завърши на 1,2 сек. от колегата си Кале Рованпера, чието темпо значително се подобри при второто преминаване на етапите.

Тиери Нювил беше на повече от половин минута преднина на шесто място в другия i20. Белгиецът беше предпазлив през цялото време, но завърши с 2,3 сек. преднина пред лидера на шампионата Себастиен Ожие, който беше разочарован от темпото си.

Такамото Кацута поведе след откриването на етапа в Харджу по улиците на Ювайскила. Японецът имаше късмета да оцелее в завъртане с висока скорост, а на следващия етап се отърва от излитане от една неравност. Той беше осми, изпреварвайки двойката с Ford Fiesta – Гюс Грийнсмит и Адриен Фурмо.

Утре предстоят 151.95 км в етапите около Ямся, което е повече от половината състезателна дистанция на ралито. Четирите сутрешни етапа, включително част от емблематичния Оунинпохия, се повтарят следобед, след сервизния парк. Второто минаване на градския Харджу, ще бъде на тъмно, на фарове. С него ще завърши денят.Next Post

MotoGP: Маркес срещу Милър – само 0.015 сек. на COTA

Най-бърз на мокро, най-бърз на сухо и на върха в класирането в първия ден в Гран при на Америка.  Това е равносметката от вчерашните късни изяви на осемкратния световен шампион […]