април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Новият лидер в Монте Карло е Елфин Еванс с Toyota

Пилотът от Уелс Елфин Еванс с Toyota Yaris е новият лидер след втория ден на рали Монте Карло – първи кръг от WRC. Той е на 7.4 сек. пред съотборника си Себастиен Ожие. Трети, на 25,3 сек. е Ойт Танак с Hyundai i20 WRC.

След сутрешните специални етапи на запад от Гап, лидер бе Ожие. Той тръгна трети в отсечките които бяха на фарове от Аспремон до Ла Бат дьо Фонтс. Слет това обаче излезе начело от на следващите два етапа. Така Ожие оглави класирането с 11,3 сек. пред Еванс. След това обаче Ожие първо се завъртя, а после спука гума в 6-ия етап и загуби около половин минута.

Така Еванс дръпна с 20,4 секунди в класирането пред съотборника си. На седмата отсечка  Евънс бе по-внимателен, докато французинът пак се развихри. Така той спечели етапа и намали изоставането си на 7.4 секунди.

Много стратегически от ядовете на Ожие се възползва вчерашния лидер Танак. Той дори излезе на второ място, но на последния етап за деня от Шаланкон до Гумиан загуби близо четвърт минута.  Така Танак стана пак 3-и, на 25,3 сек. от лидера и 13,5 сек. от Ожие.

Младият Кале Рованпера с Toyota вчера започна много мощно ралито. Днес обаче се смъкна на 4-о място, защото получи наказание от 10 секунди за наказание на чаксова контрола. Освен това излетя и от пътя на 6-ия етап.

Пети стана Тиери Нювил с Hyundai. Той също се въртя на петата отсечка, от което загуби време. Съотборникът му Дани Сордо бе много бърз на 7-ия етап. Стана втори, на 1,3 сек. от Ожие, но в общото класиране е 6-и. на 7-о място е Андреас Микелсен с Skoda Fabia. Той е лидер и в категорията WRC 2. На 8-о място е японецът Такамото Кацута с Toyota Yaris.