февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Нювил измъкна победата в Япония под носа на Еванс

Упоритостта на Тиери Нювил с Hyundai i20 N му донесе победата в последния кръг от WRC в Япония. Той измъкна първото място изпод носа на Елфин Еванс с Toyota GR Yaris.

Нювил водеше на Еванс само с четири секунди до неделния финален ден с пет специални етапа. Спорът между двамата започна всъщност още от първия етап в петък сутринта. След това продължи в съботния ден, а днес беше още по-вълнуващо. Типично за края на сезон 2022 в WRC.

В сутрешния последен за тази година сервиз, гумите бяха основен проблем. Метеоролозите и от двата лагера бяха на различни мнения дали ще вали дъжд в ранния следобед. Ньовил повярва, че ще го има и направи и взе решение за твърда смес, мека смес и Pirelli за мокро. Еванс, от друга страна избра 50:50 разделяне на твърди и меки смеси за гумите.

Изглежда, че уелсецът бе направил правилния избор, когато се приближи на шест десети от Ньовил. Той победи белгиеца на Асахи Куген. Радостта обаче беше краткотрайна, тъй като бедствието дойде още на следващия етап.

Неразбирателство между Еванс и навигатора му Скот Мартин стана причина да отвори широко един десен завой, като удари бордюр със задното ляво колело на Toyota. Полученото спукване отне повече от 1:30 мин., за смяна. Така Еванс се прости с възможността за победа.

Въпреки че валя дъжд за последните две отсечки, това не беше притеснение за Нювил. Той стигна до финала на 1:11,3 мин.  пред своя съотборник Ойт Танак. Естонецът се възползва от проблемите на Еванс, за да осигури важното първо и второ място за Hyundai, като бият основния си съперник Toyota Gazoo Racing у дома.

Такамото Кацута също се изкачи в класацията за сметка на съотборника си Еванс, за да си осигури втория подиум за сезона и то на свой терен. 29-годишният японец изоставаше от Танак с минута в края на надпреварата. Колегата му с Yaris Себастиен Ожие изоставаше само с 12,3 сек.

Ожие изпревари Евънс, който в крайна сметка завърши пети, със здраво каране в последния пауър стейдж. Французинът завърши на 2:23,6 мин. след Нювил. Ожие съжаляваше, че загуби почти три минути със спукана гума в петък сутринта. Шестото място бе за Гюс Грийнсмит от M-Sport Ford.

Грегоар Мюнстер оглави категорията WRC2 с майсторско каране по мокрите етапи. Той изпревари колегата си с Hyundai i20 N Rally2 Теему Сунинен. Емил Линдхолм завърши шампионската титла на WRC2, като завърши трети в категорията и девети в общото класиране. Бившият пилот от Формула 1 Хейки Ковалайнен завърши топ 10 при своя дебют във WRC.