февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Нювил повежда във Финландия

Тиери Нювил изпревари съотборника си в Hyundai Motorsport Ойт Танак, за да оглави класирането след първия специален етап тази вечев в рали Финландия.

Ньовил, който е втори във временното класиране,  показа добра скорост със своя хибриден автомобил i20 N през смесената повърхност на етапа Харию пред огромни тълпи от зрители близо до центъра на града домакин на ралито – Ювайдсила.

Белгиецът изпревари колегата си Тенак с 1,2 секунди в 3,48-километровия бърз етап. Такамото Кацута зае третото място на още 1,4 секунди, въпреки че остана без хибридно усилване на своята Toyota GR Yaris.

Въпреки че Ньовил беше доволен да държи тънка преднина, той остана предпазлив за това, което предстои. Високоскоростните ралита с чакъл не са му любими. Той караше шейкдауна в тази сутрин, опитвайки се да намери удобна настройка за колата. Нювил каза: „Винаги съм харесвал тези супер специален етап и се забавлявах страхотно. Но утре е съвсем различен свят.  В момента не се чувствам комфортно в колата. Направихме някои промени в настройките на шейкдауна и просто стискам палци да имам по-добро усещане утре.”

Лидерът в шампионата Кале Рованпера изостана от Кацута с една десета. Той бе пред новака на M-Sport Ford Яри Хутинен, който беше впечатлен на първия си етап с Puma на британския отбор. Финландецът завърши в топ 5, на 3,2 секунди назад от Ньовил и постави същото темпо със звездата на Yaris Елфин Еванс.

Есапека Лапи, Пиер-Луи Лубе и Оливър Солберг също записаха идентични времена, докато Адриен Формо закръгли класацията в топ 10. Крейг Брийн стана със своята Puma 11-и, след като оцеля след сблъскване с бала сено.