юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Ожие на три етапа от титлата

7897979

Шесткратният световен шампион Себастиан Ожие с Toyota е начело след втория ден на рали „Монца“, финален кръг от WRC. Французинът има аванс от 17,8 секунди спрямо Дани Сордо. По важното е, че прекият конкурент за титлата – Елфин Еванс с Toyota отпадна.

Британецът имаше  перфектна стратегия и следваше плътно съотборника си Ожие. Хлъзгавата „Джероза 2“ обаче го извади от шампионската битка. Дъждът на отсечките край „Бергамо“ постепенно премина в сняг и при спирането за един от десните завои във втората половина на етапа Еванс изгуби тотално сцепление и излетя от пътя.

До тогава  британецът контролираше битката за световната титла благодарение на преднината си от 14 т. при  пилотите. Сега обаче Ожие без проблеми ще прескочи Евънс в класирането, след като англичанинът отпадна. Победата му гарантира титлата. Единственият шанс за Еванс е да вземе 5 т. бонус точки от „пауърстейджа“.

Отпадането на Евънс решава битката на Toyota с Hyundai при конструкторите. Hyundai вече имат шансове за трофея, въпреки отпадането на Тиери Нювил вчера. Дани Сордо и От Танак се движат на втора и трета позиция.

Четвъртият Есапека Лапи (M-Sport), който беше лидер вчера, се срина назад в етапите около Бергамо. Той изостава  38,2 сек. от Ожие. Финландецът имаше повече гуми за сняг от конкуренцията си, но етапът Коста Вале Иманя 2 бе отменен заради лошите атмосферни условия. Десетата отсечка също бе спряна заради катастрофите на Гъс Грийнсмит и на частникът с Hyundai Оле Кристиан Вайби.

Кале Рованпера с Toyota допълва топ 5. След него 6-и е  Андреас Микелсен с Skoda Fabia Rally2 Evo, който води в WRC 3.