юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Ожие пак води, три коли Toyota в челото на „Монте Карло“

7897979

След третия ден на рали „Монте Карло“ – първи от WRC, тначело отново излезе Себастиан Ожие с Toyota Yaris WRC. Три коли на Toyota окупираха първите места в класирането на Старата госпожа. Ожие води на съотборника си Елфин Еванс с 13 сек. Трети, на 56,8 сек. е младият Кале Рованпера, също с Toyota.

Заради силния вятър, във високите части на Алпите отсечките се покриха със сняг, който пък на места замръзна заради ниските температури. Ожие се вдигна на на щурм още на първата отсечка днес и 9-а за ралито Ла Бреол – Селонет. Така Ожие дръпна веднага с 17,8 сек. пред Еванс.

Следващият 10-и етап от Сен Клемент до Сериниер спечели Тиери Нювил с Hyundai, следван от Лубе и Дани Сордо със същите коли. Ожие 6-и бе на 42,2 сек., но пак бе с 4 сек. по-бърз от Еванс – 8-и. Въпреки че Еванс спечели второто минаване на Ла Берол, той бе само с 1,3 сек. по- бърз от Ожие – втори. Така французинът има 13 сек.  аванс пред пилотът от Уелс преди утрешните четири етапа, които трябва да решат победителя.

Един от фаворитите –  Ойт Танак с Hyundai отпадна от ралито. Той два пъти спука гума, а имаше само една резервна и това му попречи да продължи. От нещастието на Танак изкяри Рованпера, който стана 3-и и има всички шансове за подиума.

Той обаче трябва да се защити утре от Тиери Нювил, който е само на 7 сек. след него. Звездата на Нювил изгря, когато спечели втория за деня етап. Той ще търси реванш заради провала на Танак. Пети се е закрепил Дани Сордо, който е на 2:11,3 мин.  от лидера. Ако испанецът си изиграе правилно картите в последния ден, той може да задържи позициата си.

Шести е японецът Такамото Кацута с четвъртата Toyota. След него – 7-и е лидерът в WRC 2 Андреас Микелсен с Skoda.  На 8-о място е Гюс Грийнсмит с Ford Fiesta WRC.