февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Ожие печели първия етап в Япония

Себастиен Ожие и Винсент Ландай с Toyota започнаха новото си партньорство по най-добрия възможен начин. Те спечелиха първия етап от рали Япония – последен кръг от световния шампионат.

Французите се състезават за първото си рали като дует, след като Ожие се раздели с бившия навигатор Бенджамин Вейяс миналия месец рали RACC -Испания. Те показаха на какво са способни, като спечелиха последното си рали заедно.

Само в пет десети от секундата се събраха водещите петима пилоти при хлъзгави условия в парка Курагайке, който се караше на фарове. Ожие спечели, като  изпревари пилотът на M-Sport Ford Puma на Крейг Брийн с една десета в отсечката с дължина 2,8 километра.

Ожие похвали работата на Ландай, но призна, че ситуацията ще стане по-трудна утре. Тогава екипажите се изправят пред шест изтощителни изпитания около Аичи.

Ойт Танак, който участва в последното си рали за корейския отбор на  Hyundai Motorsport, завърши трети. Той изоставаше от Ожие само с две десети, а колегата му от i20 N Тиери Ньовил изоставаше само с една десета.

Петото място бе за Кале Рованпера, който стратегия без ранно показване на мускули. Зад него беше колегата му с GR Yaris Елфин Еванс. Уелсецът също не си прави илюзии за предизвикателството, което го чака.

Местният ас Такамото Кацута завърши с 1,9 секунди след лидера, а Гъс Грийнсмит с Puma, изостана само с три десети. Испанецът Дани Сордо беше девети с другия Hyundai. Първи4ят в класирането на WRC2 Емил Линдхолм с Skoda Fabia Evo завърши 10-и.

Етапът беше отменен за следващите екипажи, след като местният пилот Тоширо Арай претърпя тежка катастрофа със своя Citron C3 Rally2. И Араи, и навигаторът Наоя Танака бяха откарани в болница за медицински прегледи.