юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

WRC: Ожие печели с 6 десети рали „Хърватия“

7897979

Пилотът на Toyota Себастиан Ожие спечели рали „Хърватия“- трети кръг от WRC. Още във втория ден французинът изпревари лидера до момента Тиери Нювил с Hyundai. После световният шампион поведе жестока битка. Пътен инцидент едва не му струваше победата.

В събота Ожие излезе начело, тъй като Нювил допусна грешка при избора на гуми. Всичко трябваше да се реши днес. Тази сутрин обаче Ожие участва в обикновен пътен инцидент в Загреб. Французинът се престрои непозволено и удари странично BMW на обикновен участник в движението, което ускоряваше в дясната лента. За щастие при последвалата катастрофа нямаше пострадали. Колата Ожие също бе невредима.

Темпото на Себастиен Ожие обаче спадна. От това веднага се възползва Елфин Еванс с Toyota, който го изпревари два етапа преди края. Шотландецът спечели 17-ия и 18-ия етапи и стана лидер с 2,8 сек.

Предпоследния 19-и етап „Близнец“ спечели Нювил, но Енвънс бе само на 4 десети и увеличи преднината си н 3,9 сек. В същото време в колата на Ожие имаше драма. Навигаторът му Инграсиа трябваше да чете записките с маска за ски, заради огромните фуги, които се отвориха от удара на дясната врата.

Точно когато Еванс се виждаше победител, но 7-кратния световен шампион Ожие му обърка сметките. Той спечели финалния „пауърстейдж“, което му гарантира не само максималните бонус точки, но и победата. Еванс допусна грешка малко преди финала на отсечката и излезе в тревата. От това загуби време и остана втори, само на 6 десети от Ожие. Тй е лидер във временното класиране след три стара с 61 т.

Зад двамата пилоти на Toyota завършиха двамата от Hyundai Тиери Нювил на 8,1 сек. и Ойт Танак на 1:25,1. Ожие е лидер във временното класиране след три стара с 61 т. Нювил е втори с 53, а трети е Еванс с 51.

Дебютантът Адриан Фурмо от екипа на M-Sport Ford направи страхотно представяне без нито една сериозна грешка. Французинът стана пети, като се възползва от катастрофата на Кале Рованпера с Toyota в първата отсечка и спуканата гума на Крейг Брийн с Hyundai в първия етап в събота.

Такамото Катсута с Toyota стана 6-и, но по-важното е, че записа две етапни победи. С това японецът наби с около половин минута класиралия се 7-и Гюс Грийнсмит (M-Sport Ford). Брийн стана 8-и, а топ 10 оформиха победителят във WRC 2 Мадс Йостберг със  Citroen C3 Rally2 и Теему Сунинен с Fiesa R5.